RTRS neće pratiti Teatar fest zbog predstave SARTR-a

RTRS je 19. aprila 2023. godine objavio informaciju o selekciji ovogodišnjeg Teatar Festa gdje se navodi cjelokupan program kao i da će jedna od predstava biti u izbedbi SARTR

RTRS neće pratiti Teatar fest zbog predstave SARTR-a

 

Javni servis Republike Srpske (RTRS) odustao je od praćenja Teatar festa koji se održava u Banjoj Luci zbog predstave Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) koja je u takmičarskom programu festivala.

– Televizija Republike Srpske kao Javni medijski servis Republike Srpske podržava i prati rad svih institucija, organizacija i udruženja u RS-u. Ne postoji niti jedna inicijativa od općeg društvenog značaja koju Javni servis nije medijski podržao – kaže generalna direktorica RTRS-a Dijana Milanković.

Dodaju da je RTRS dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano prate sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta.

– Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo je činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava SARTR-a te smo iz odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest – istakla je Milanković.

Milanković kaže da je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

– Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad. U avgustu 1992. godine Sarajevsko ratno pozorište je konstituirano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu oružanih snaga BiH – tvrdi Milanković.

Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, kaže direktorica, RTRS je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa.

– RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske – dodala je Milanković.

Zanimljivo je da je RTRS 19. aprila 2023. godine objavio informaciju o selekciji ovogodišnjeg Teatar Festa gdje se navodi cjelokupan program kao i da će jedna od predstava biti SARTR-ov komad.

Isti dan je i Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, objavila na Twitteru nalogu da će ova predstava biti igrana na festivalu.

– I tako, dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, Narodno pozorište RS-a na Teatar fest poziva Sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u Banja Luku s ratnim zastavama – napisala je.

SARTR na Teatar Festa učestvuje s predstavom “Moj sin samo malo sporije hoda”. Riječ je o drami Ivora Martinića i prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizira sinu proslavu 25 rođendana.

Izvor: BUKA

 

About The Author