Društvo novinara BiH podržalo inicijativu da se političarima oteža da tuže novinare

Podnosilac inicijative poslanik Arnaut nikada nije podnio tužbu za klevetu, niti smatra da su takve tužbe primjerene u demokratskom društvu.

Društvo novinara BiH podržalo inicijativu da se političarima oteža da tuže novinare
Foto: PSBiH

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut susreo se danas s delegacijom Društva novinara BiH u kojoj su bili predsjednik Faruk Zupčević, generalni sekretar Fedžad Forto te članica Upravnog odbora Verica Kalajdžić.

Povod za sastanak je bila poslanička Inicijativa Arnauta da se u zakone o zaštiti od klevete ugrade različiti standardi prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnici Društva novinara BiH su podržali ovu inicijativu, te je dogovorena uspostava bliske saradnje s ciljem njene realizacije, uz uključivanje širokog spektra predstavnika javnog i političkog života, strukovnih organizacija, te međunarodne zajednice, s posebnim akcentom na saradnju s Misijom OSCE-a u BiH.

Arnaut je zahvalio na podršci za tu inicijativu i pomoći koju je Društvo novinara BiH pružilo tuženom novinaru u nedavno okončanom sudskom postupku u Visokom, u kojem je sud odbacio tužbu za klevetu pozivajući se na praksu Evropskog suda.

Upravo ta presuda Arnautu je poslužila kao motiv za Inicijativu, uzimajući u obzir da domaći sudovi rijetko i sporadično primjenjuju te zapadne standarde kada su u pitanju tužbe za klevetu.

Arnaut je naglasio da nikada nije podnio tužbu za klevetu, niti smatra da su takve tužbe uopće primjerene u demokratskom društvu.

– Svako ko se svjesno izloži svjetlu javnosti pristaje na sve prednosti, ali i mane, koje takav potez nosi, te ima odgovornost da medijima olakša ne samo svoju promociju, već i kritičko izvještavanje – naglasio je Arnaut.

S tim u vezi, dodao je da je neophodno da političari prvenstveno, svojim glasovima, omoguće izmjene zakona o zaštiti od klevete kako je u Inicijativi predloženo.

Predstavnici Društva novinara BiH Arnauta su ovom prilikom informirali o projektu koji se tiče borbe protiv govora mržnje te je dogovorena saradnja i po ovom pitanju, uz uključivanje sagovornika iz svih sfera društva, saopćeno je iz PSBiH.

Izvor: Parlamentarna skupština BiH

About The Author