Sudan zatvorio TV Al Jazeeru

Katarska medijska kuća Al Jazeera saopštila je da su sudanske vojne vlasti odlučile da “zatvore” njenu redakciju u Kartumu. “Sudanske službe bezbjednosti su informisale direktora Al Jazeere o odluci Vojnog vijeća da zatvori kancelariju u Kartumu”, navodi se u jučerašnjem saopštenju katarskog medija. Al Jazeeru, koja je prenosila snimke demonstracija protiv vojske u Sudanu, navela […]

Sudan zatvorio TV Al Jazeeru
Foto: Al Jazeera

Katarska medijska kuća Al Jazeera saopštila je da su sudanske vojne vlasti odlučile da “zatvore” njenu redakciju u Kartumu.

“Sudanske službe bezbjednosti su informisale direktora Al Jazeere o odluci Vojnog vijeća da zatvori kancelariju u Kartumu”, navodi se u jučerašnjem saopštenju katarskog medija.

Al Jazeeru, koja je prenosila snimke demonstracija protiv vojske u Sudanu, navela je i da je “do daljnjeg” ukinuta dozvola za rad dopisnika i osoblja.

Navedeno je i da šef redakcije nije dobio nikakvu “pisanu odluku”. Vojno vijeće je preuzeo vlast u Sudanu nakon što je vojska 11. aprila zbacila predsjednika Omara al-Bašira, bliskog Turskoj i Kataru i koji je imao podršku Muslimanske braće.

Al Jazeeru je često na meti napada političkih lidera na Bliskom istoku koji je optužuju za mješanje u unutrašnja pitanja arapskih zemalja.

Izvor: Slobodna Evropa

About The Author