Assangeova zaručnica pozvala Bidena da oslobodi osnivača WikiLeaksa

WikiLeaks je objavljivao povjerljivi američki vojni i diplomatski materijal tokom administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, za šta je kasnije optužen

Assangeova zaručnica pozvala Bidena da oslobodi osnivača WikiLeaksa

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u lošem je psihičkom stanju i nalazi se u zatvoru u Velikoj Britaniji dok traju napori da mu se sudi u Sjedinjenim Američkim Državama, kazala je njegova zaručnica Stella Moris novinarima ispred zatvora Belmarsh u Londonu.

Assange je tokom administracije bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa optužen za špijunažu i hakiranje računara jer je WikiLeaks, web stranica, objavila tajne podatke.

Američko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Ujedinjenog Kraljevstva izručenje Assangea nakon što je uhapšen prije dvije godine. Britanski sudac odbio je taj zahtjev u januaru,  ali se administracija novog predsjednika Joea Bidenova žalila na tu presudu.

Moris je kazala da je administracija Bidena pokazala “znakove da želi dati predanost Prvom amandmanu”, ocjenjujući da bi “jedini logični korak” bio da predsjednik odustane od optužbe.

– Zatvaranje Assangea i suočavanje s izručenjem degradira Veliku Britaniju i predstavlja prijetnju slobodi medija u Velikoj Britaniji. Moraju ponovno sagledati ovu situaciju jer sve predugo traje i Assangeov život je u opasnosti. Ne zbog njegove depresije, već zato što ga tjeraju u depresiju, u duboku depresiju i očaj – navela je Moris.

Assange (49) osnovao je WikiLeaks 2006. godine. Ta web stranica objavila je povjerljivi američki vojni i diplomatski materijal tokom administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame počevši od 2010. godine, za šta je kasnije optužen.

U strahu od izručenja SAD-u Assange je zatražio azil Ekvadora 2011. godine i proveo oko sedam godina u zgradi te ambasade u Londonu. To je prebivalište mu je ukinuto kad je nasilno izbačen u aprilu 2019. godine i objavljene američke optužbe. Od tada je zatvoren u Belmarshu.

Moris, 38-godišnja advokatica, upoznala je Assangea dok je živio u ambasadi, a par je kasnije dobio dvoje djece, trenutno u dobi od četiri i dvije godine.

Assange je suočen s mogućnošću da desetljeća provede u američkom zatvoru ako bude izručen i osuđen zbog svih optužbi. Tvrdi da se ponašao kao novinar i da je nevin, ali Washington ga drži odgovornim.

Grupa od dvadesetak britanskih parlamentaraca pisala je predsjedniku Bidenu prošle sedmice kada je prvi put posjetio Evropu od izbora i zatražili od njega da odustane od slučaja protiv Assangea.

Bijela kuća nije odgovorila na taj zahtjev, ali glasnogovornica Jen Psaki ranije je rekla da će odluke o slučaju Assangea donositi Ministarstvo pravosuđa, a ne Bijela kuća.

Izvor: The Washington Times

About The Author