Lideri EU uvode ekonomske sankcije zbog ‘nasilne represije’ u Bjelorusiji

Odgovor je to na eskalaciju ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji kao i na prinudno slijetanje leta Ryanaira i hapšenje novinara Ramana Prataseviča

Lideri EU uvode ekonomske sankcije zbog ‘nasilne represije’ u Bjelorusiji
Foto: BBC

Evropska unija uvela je sankcije ključnim sektorima bjeloruske ekonomije i glavnim izvorima prihoda za režim autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka, uključujući izvoz kalijskog đubriva, duvansku industriju, naftu i petrohemijske proizvode.

Nove restriktivne mjere uvedene su kao odgovor na eskalaciju ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilnu represiju nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima, kao i na prinudno slijetanje leta Ryanaira u Minsku 23. maja 2021. godine i s tim u vezi pritvor novinara Ramana Prataseviča i Sofije Sapege, navedeno je u saopćenju Vijeća EU.

Lukašenkov režim je bio pod međunarodnim pritiskom otkako je pokrenuo brutalno suzbijanje političke opozicije i nezavisnih medija nakon spornih izbora u augustu 2020. godine.

Demonstranti su tvrdili da su izbori namješteni, dok su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje odbile da priznaju zvanične rezultate glasanja i ne smatraju Lukašenka legitimnim liderom zemlje.

Kriza je dostigla novi nivo 23. maja kada su bjeloruske vlasti iskrcale vojni avion da bi ispratile let aviona Atina-Vilnaus kompanije Ryanair i navele ga da sleti u Minsk, što su mnoge zemlje smatrale “otmicom od strane države”.

Nakon što je sletio avion koji je preusmjeren neposredno prije nego što je napustio bjeloruski zračni prostor, organi reda odmah su uhapsili opozicionog blogera Prataseviča i Sapegu, njegovu djevojku, inače Ruskinju.

Ministri vanjskih poslova EU potpisali su ranije ove sedmice ciljane ekonomske sankcije EU protiv Bjelorusije.

Finansijske sankcije uključuju ograničenja pristupa bjeloruskoj vladi na tržištima kapitala EU, kao i bjeloruskih državnih finansijskih institucija i entiteta, kao i zabranu pružanja osiguranja i ponovnog osiguranja vladi, javnim tijelima i agencijama.

Svaka isplata ili uplata Evropske investicione banke (EIB) koja se odnosi na postojeće sporazume između EIB-a i Bjelorusije ili bilo kog javnog organa bit će zabranjena.

Od zemalja članica EU „zahtjeva se da preduzmu mjere“ kako bi ograničile učešće multilateralnih razvojnih banaka u Bjelorusiji.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada prethodno su uvele sankcije protiv Bjelorusije zbog preusmjeravanja leta kompanije Ryanair, uključujući zamrzavanje imovine i zabrane izdavanja viza desetinama zvaničnika, poslanika i ministara iz Lukašenkove administracije i članova njegove porodice, kao i bjeloruskih entiteta.

EU je također uskratila dozvolu bilo kom avionu kojim upravljaju bjeloruski avio-prijevoznici za slijetanje, polijetanje ili prelijetanje teritorija EU.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author