Potvrđena optužnica protiv napadača na novinara u Brčkom

Optužnicom je predloženo saslušanje većeg broja svjedoka, te vještaka medicinske struke, kao i pregled snimka video nadzora

Potvrđena optužnica protiv napadača na novinara u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Bojana Radovanovića zbog napada na novinara Mirzu Derviševića, koji se 12. januara dogodio u restoranu Kutak.

Pred brčanskim Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, 40-godišnji Radovanović je optužen da je na štetu Derviševića počinio krivična djela lake tjelesne povrede i ugrožavanja sigurnosti.

Radovanovića se tereti da je 12. januara oko 21.50 sati, tek nekoliko minuta pošto je Dervišević ušao u objekat i stao za šank, prišao mu i imitirajući da mu pruža ruku radi upoznavanja snažno ga otvorenim šakama udario u predjelu sljepoočnica i ušiju.

– Zatim ga je, kako se navodi u optužnici, rukama uhvatio za garderobu u predjelu ramena i odvukao u predulaz objekta i oborivši ga na pod nastavio mu zadavati udarce pesnicama u predjelu lica i glave te šutiranjem nogom, pri čemu Dervišević nije pružao otpor – navode iz brčanskog Tužilaštva.

Kako dodaju, tom prilikom, osumnjičeni je Derviševiću uputio verbalne prijetnje da će ga ubiti nastavljajući ga i dalje silovito udarati, dok ga od Derviševića nisu odvojile druge prisutne osobe, kada je oštećeni uspio napustiti objekat i pozvati policiju.

– Ubrzo po prijavi, osumnjičeni za ovaj napad je uhapšen i zadržan u maksimalnom trajanju, najprije 24 sata u policiji, a zatim i dodatnih 24 sata u Tužilaštvu. Za to vrijeme Radovanović je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a uz daljnje intenzivno postupanje Tužilaštva i policije u provođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za manje od mjesec dana – saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Optužnicom Tužilaštva od 9. februara, Radovanovića se tereti da je prema Derviševiću počinio krivična djela lakša tjelesna povreda, u vezi s krivičnim djelom ugrožavanja sigurnosti.

Optužnicom je predloženo saslušanje većeg broja svjedoka, te vještaka medicinske struke, kao i pregled snimka video nadzora iz unutrašnjosti restorana Kutak. Pošto je Osnovni sud 13. februara potvrdio optužnicu, slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.

Organi gonjenja Brčko distrikta intenzivno postupaju i na rješavanju slučaja napada na Mirzu Derviševića, koji se 19. augusta 2023. godine, također u večernjim satima, dogodio u ulici Marina Držića.

Istraga u tom slučaju vodi se protiv tri osobe zbog sumnje da su prema Derviševiću počinili krivično djelo lakše tjelesne povrede.

Kako zaključuju iz tužilaštva, neophodne radnje dokazivanja i u ovom predmetu provode se bez bilo kakvog odlaganja, a u interesu istrage detalji iz postupka bit će objavljeni po donošenju zakonite i pravilne tužilačke odluke.

Izvor: Klix

About The Author