Facebook odbacio razgovore s australskim izdavačem

Vlade širom svijeta uvode zakone kako bi tehnološke gigante natjerali da medijima kompenziraju naknadu od oglašavanja

Facebook odbacio razgovore s australskim izdavačem
Foto: NDTV.com

Australski nadzorni organ istražuje tvrdnju da je Facebook odbio zahtjev izdavača za pregovaranje postavljajući temelje za prvi test najtežeg zakona o internetskom sadržaju na svijetu.

Reuters je objavio da je od Facebooka zatraženo da započne razgovore prema novom australskom zakonu koji zahtijeva od kompanije za društvene medije i Googlea da pregovaraju o ponudama sadržaja s medijima.

Facebook je to odbio bez navođenja razloga iako su australski izdavači bili među pravima sklopili takav ugovor.

To je prvi test mehanizma koji je postignut u Australiji o povratu novca za reklame od Googlea i Facebooka, a ukoliko odbiju pregovarati o naknadama za licencu s izdavačima, može se umiješati arbitar kojeg je imenovala vlada.

U izjavi na pitanja Reutersa, Facebookov šef novinskih partnerstava za Australiju Andrew Hunter rekao je da je kompanija fokusirana na sklapanje komercijalnih poslova s nizom australskih izdavača.

Najavio je i da Facebook planira zasebnu inicijativu za podršku regionalnim, lokalnim i digitalnim australskim redakcijama i novinarstvu od javnog interesa u narednim mjesecima.

Vlade širom svijeta uvode zakone kako bi tehnološke gigante natjerali da medijima kompenziraju naknadu od oglašavanja usmjerenog na njihove platforme.

No, Australija je jedina zemlja u kojoj vlada može odrediti naknade ako pregovori ne uspiju, što je faktor koji je natjerao Facebook da blokira feed vijesti u zemlji neposredno prije nego što je usvojen.

Izvor: Reuters

About The Author