Advokatica: Potrebna ‘hitna politička ispravka’ u slučaju Assange

Assangea traže američke vlasti po 17 tačaka optužnice, među kojima je i ona za špijuniranje

Advokatica: Potrebna ‘hitna politička ispravka’ u slučaju Assange

Advokatica osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea izjavila je da je potrebna “hitna politička ispravka” u njegovom slučaju jer bi se žalbe protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama mogle otegnuti još jednu deceniju dok se njegovo zdravlje pogoršava.

Advokatica Jennifer Robinson u Assangeovom pravnom timu već se nalazi 12 godina, i tokom posjete Australiji kazala je kako se nada da bi nova australska vlada mogla omogućiti politički pomak, nakon njene izjave da slučaj Assangea, koji je rođen u Australiji, “traje već dovoljno dugo”.

Također je pozvala novog britanskog premijera – “ko god to bio” – da zauzme poziciju prema slobodi govora i da potegne njegov slučaj sa SAD-om.

Assangea (50), traže američke vlasti po 17 tačaka optužnice, među kojima i onu za špijuniranje, koja se odnosi WikiLeaksovo objavljivanje goleme količine povjerljivih američkih vojnih depeša, za koje Washington tvrdi da je dovelo živote ljudi u opasnost.

U junu je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo Assangeovo izručenje Sjedinjenim Državama. Njegov pravni tim uložio je žalbu britanskom Vrhovnom sudu koji će odlučiti o žalbi nakon što primi odgovor američke vlade.

– Prošle bi mnoge godine prije nego što se odluči o žalbi, i mi ćemo učestvovati u kompletnom postupku. Ukoliko budemo u prilici da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava, mi ćemo to i učiniti – izjavila je Robinson u intervjuu u Sydneyu.

– Ovaj slučaj je politički i treba mu hitna politička ispravka – dodala je.

Saga je počela krajem 2010. godine kada je Švedska zatražila izručenje Assangea od Britanije zbog navoda o seksualnom zlostavljanju. Nakon što je izgubio u sudskom postupku 2012. godine on je pobjegao u ekvadorsku ambasadu u Londonu, u kojoj je proveo sedam godina.

Nakon što je uklonjen iz ambasade u aprilu 2019. godine uhapšen je zbog kršenja britanskih odredbi kaucije. On se bori protiv izručenja od juna 2019. godine, a cijelo vrijeme je u zatvoru.

Australski premijer Anthony Albanese, izabran u maju, rekao je da stoji iza komentara iznesenih dok je bio vođa opozicije, da je “dosta”, iako će njegova vlada koristiti privatne, diplomatske kanale kako bi pokrenula to pitanje sa Sjedinjenim Državama.

– Nadamo se da će ovo biti kraj slučaja i da će ga australska vlada moći vratiti kući – dodala je Robinson.

Zabrinutost za Assangeovo zdravlje uključuje mali moždani udar prošle godine i medicinske dokaze iznesene na saslušanje o izručenju da uvjeti u zatvoru povećavaju rizik od samoubistva, rekla je.

Britanski ured za unutrašnje poslove saopćio je da su sudovi zaključili da Assangeovo izručenje ne bi bilo suprotno njegovim ljudskim pravima te da će se prema njemu postupati na odgovarajući način.

Izvor: Reuters

About The Author