Yorgenu Fenechu sudit će se za ubistvo novinarke Daphne Caruane Galizie

Dokazi predočeni uz optužnicu sadrže fotografije, dokumente, diskove, razgovore i izjave i svjedočenja 162 osobe

Yorgenu Fenechu sudit će se za ubistvo novinarke Daphne Caruane Galizie
Foto: EU-OCS

Državno tužilaštvo Malte izdalo je optužnicu protiv Yorgena Fenecha, koja je podnesena sudu, a tereti ga se za suučesništvo u ubistvu novinarke Daphne Caruane Galizia i zločinačku zavjeru. Tužilaštvo traži kaznu doživotnog zatvora za ubistvo i 20 do 30 godina zatvora za zavjeru.

Pravni izvori kažu da se ovakav razvoj situacije umanjuje bilo kakvu mogućnost da Fenechu bude odobreno puštanje uz kauciju.

Optužnicu je podigao zamjenik državnog tužioca Philip Galea Farrugia neposredno prije zakazanog ročišta o zahtjevu za odobrenje kaucije pred Krivičnim sudom.

Po malteškom pravu, optužnica je ključni dio pravnog procesa. Nijednoj osobi ne može se suditi za navodne zločine, a da joj prethodno nije uručena optužnica, koju prate dokazi protiv optuženog prikupljeni tokom sastavljanja optužnice.

Dokazi uključuju fotografije, dokumente, diskove, razgovore i izjave te navodi broj svjedoka koji su svjedočili u fazi sastavljanja optužnice. U ovom su slučaju ukupno su svjedočila 162 svjedoka.

Daphne Caruana Galizia, jedna od najistaknutijih malteških istraživačkih novinarki, ubijena je 16. oktobra 2017. godine u eksploziji bombe postavljenje ispod njenog automobila.

Tri muškarca – braća George i Alfred Degiorgio i Vincent Muscat – uhapšeni su pod optužnicom da su umiješani u ubistvo u decembru iste godine, dok je Fenech uhapšen u novembru 2019. godine.

Braći Degiorgio se sudi zbog njihove navodne umiješanosti u ubistvo, dok se Muscat ranije ove godine izjasnio krivim za svoju umiješanost i zbog toga je osuđen na 15 godina zatvora.

Nakon Fenechovog hapšenja uslijedili su masovni protesti zbog njegovih veza s vladinim projektima i s ključnim članovima vlade, poput Keitha Schembrija – kojeg je tadašnji premijer Joseph Muscat branio čak i pred optužbama za korupciju – a koji je u to vrijeme također uhapšen u vezi s ubistvom.

Protesti su u konačnici natjerali Muscata da podnese ostavku na dužnost premijera.

Javnom istragom o ubistvu Caruane Galizie utvrđeno je da je država odgovorna za stvaranje okruženja u zemlji, te se dodaje da država nije prepoznala stvarne rizike po život novinara i nije poduzela razumne korake kako bi ih izbjegla.

Premijer Robert Abela izvinio se porodici Caruana Galizia nakon zaključaka istrage i obećao da će uzeti u obzir sve preporuke iz te istrage.

Izvor: Independet

About The Author