Kako je Facebook od konvoja kanadskih kamiona napravio globalni pokret

Tokom prošlog mjeseca Fox News je emitirao više od osam sati programa o Konvoju slobode, upozoravajući da je američka verzija takvog protesta na putu

Kako je Facebook od konvoja kanadskih kamiona napravio globalni pokret

Nakon više od dvije sedmice haotičnog protesta, kanadski premijer Justin Trudeau pozvao se na Zakon o vanrednim situacijama, omogućivši nova finansijska ograničenja protesta i uvođenje kazni za sve koji su uključeni u protest koji su organizirali vozači kamiona zbog uvođenja obavezne vakcinacije protiv koronavirusa za međunarodne kamiondžije.

Za mnoge Kanađane to znači kraj protesta koji je ugušio trgovinu i donio oružje u inače mirne zajednice. No, desničarske pristaše imaju potpuno drugačiji pogled na događaje: osobe poput Tuckera Carlsona prikazale su konvoj kao pobunu radničke klase, a Trudeauov odgovor tretiran je na loš način zbog čega je Elon Musk tweetao (i potom izbrisao) mem koji poredi Trudeaua s Adolfom Hitlerom.

Nastao je šokantan razdor, a velik dio njega uzrokovan je zbog frakturiranog načina na koji informacije putuju online. Pristaše protesta dobivaju vijesti od Facebook grupa, Telegram kanala i nasumičnih utjecajnih osoba, a sve to zatim proširuju desničari poput Carlsona, The Daily Callera ili kanadske desničarske medijske mreže Rebel News. Ovi kanali promoviraju pokret kao „Konvoj slobode“, pojačavajući njegove hashtagove i pretvarajući njegove ekstremističke vođe u slavne osobe.

Ovaj kanal – od fizičkog protesta do društvenih medija i establišmenta – je ono što je pomoglo konvoju da se iz lokalnog sukoba razvije u televizijski događaj koji može prikupiti milione pristaša hiljadama kilometara daleko.

Gotovo cijela ta infrastruktura datira prije samog protesta iz antivakserske grupe QAnona i drugih marginalnih zajednica. I dok bi kanadska vlada uskoro mogla razbiti proteste, te internetske puteve bit će mnogo teže ukloniti.

Da bismo razumjeli kako ova eho komora radi, moramo početi s protestom u kanadskom glavnom gradu Ottawi. “Konvoj slobode” započeo je kada se slabo povezana grupa kanadskih vozača kamiona predvođenih grupom Canada Unity, koju je osnovao ekstremno desni aktivist i teoretičar zavjere QAnon James Bauder, udružila protiv u osudi obavezne vakcinacije.

No, tokom posljednjih 30 dana, Bauder je uspio izgraditi koaliciju vozača kamiona, marginalnih članova kanadskih političkih stranaka, neonacista, antivaksera, međunarodne grupe prevaranata i internetskih kreatora kako bi uspio generirati glavne naslove širom svijeta.

Konvoj se proširio Facebookom, ali nije dobio pravi zamah sve dok korisnik po imenu Ken Windsor nije 18. januara objavio video s protesta na Rumbleu, desničarskoj video platformi kada je dobio ​​nekoliko hiljada dijeljenja.

U naslovu videa Windsor je podijelio poveznice na stranicu pod nazivom “Freedom Convoy 2022”, koja je pokrenuta četiri dana ranije, prema Facebookovim alatima za transparentnost stranica. Windsor je na Rumbleu objavio nekoliko videa o vozačima kamiona koji planiraju protestirati protiv kanadskih ograničenja uvedenih zbog Covida-19.

No, objava od 18. januara, prema alatu za društvenu analizu Buzzsumo, bila je najčešće dijeljeni dio sadržaja konvoja tokom prve sedmice nakon što je objavljen na stranici Freedom Convoy 2022.

Windsor’s Rumble video također se povezao s desničarskim kanadskim tvorcem videa po imenu Pat King, koji je bio aktivan na protestima kanadskih Žutih prsluka, a također je promovirao sada neuspješnu GoFundMe stranicu pokreta.

Nakon Windsorovog videa, između 14. i 23. januara, stvoreno je nekoliko drugih Facebook stranica i grupa za podršku kamiondžijama, uključujući prvu značajnu Facebook grupu za pristaše konvoja  „Konvoj za slobodu 2022.” Grupa je također bila glavni inicijalni pobornik GoFundMe stranice, a korisnici su je podijelili prvog dana kada je Facebook stranica pokrenuta.

Prema AntiHate.ca, GoFundMe su vodili Tamara Lich, još jedna aktivna učesnica kanadskih Žutih prsluka koja radi za kanadsku separatističku stranku, i B.J. Dichter, desničarski komentator poznat po islamofobičnoj retorici.

Paris Marx, kandidat za doktorske studije sa sjedištem u Kanadi i voditelj podcasta Tech Won’t Save Us, rekao je za The Verge da veze Freedom Convoyja s krajnjom desnicom zemlje znatno nadmašuju njegove veze sa stvarnim kanadskim kamiondžijama.

– U ovom trenutku je prilično dobro dokumentirano da je Freedom Convoy od početka imao veze s kanadskom krajnjom desnicom, uključujući i da je bio iza početnog prikupljanja sredstava GoFundMe. Također nikad nije predstavljao široki krug kamiondžija – 90 posto njih je vakcinisano, a njihove trgovačke organizacije su se distancirale od konvoja, ako ne i potpuno protivile – kazao je.

Grupa Trucking for Freedom 25. januara službeno se povezala s organizatorima protesta kamiondžija, Canada Unity, i osnivačem grupe, Jamesom Bauderom. Trucking for Freedom bi tokom prvih sedmica postao nešto poput službenih dokumentarista grupe.

Kingovi prijenosi uživo i fotografije visoke kvalitete s ceste distribuirani su putem grupe Trucking for Freedom. Odatle su podijeljeni kroz niz malih kanadskih Facebook stranica i grupa kao što su Freedom Convoy 2022 Manitoba Info i VI Freedom Convoy 2022 Bearhug Ottawa.

Doseg ovog sadržaja ipak je bio mali. Mnogi videozapisi Pata Kinga, na primjer, pogledani su manje od 100.000 puta. U januaru su postovi s oznakama poput #FreedomConvoy, #freedomconvoy2022 i #TruckersForFreedom nesumnjivo bili lokalni, poput emotivnog posta sa stranice za Continental Cattle Carriers, Ltd., u Alberti, Kanada, ili viralnog foto albuma djece koja navijaju za kamiondžije.

Prema Buzzsumu, ukupan broj spominjanja “konvoja” na webu skočio je 195 posto između utorka, 25. januara i subote, 29. januara, dostigavši ​​vrhunac te subote s ukupno 1.920 spominjanja, što se poklopilo s pojavom drugih velikih grupa poput “Konvoj za Ottawu 2022”.

No ovo je ujedno bio i posljednji trenutak da će konvoj kamiondžija i dalje biti u potpunosti kanadski. Odavde je putovao na jug do Sjedinjenih Američkih Država, ali i izvan SAD-a u cijelosti, dobivajući podršku desničarskih stranica širom Evrope.

Uz takvu međunarodnu pažnju, konvojske grupe počele su privlačiti i prevarante. Istraga Grid Newsa otkrila je da je pet grupa konvoja stvoreno jednim hakiranim računom (koji je prije pripadao ženi iz Missourija), a glasnogovornik Facebooka rekao je za NBC News da sadržaji sve do Bangladeša i Vijetnama promoviraju memove konvoja.

Na primjer, 28. januara stranica koja se trenutno zove Freedom People, nestala iz Bugarske, stvorila je konvojnu Facebook grupu pod nazivom “Freedom Convoy Worldwide”, koja trenutno ima 9.000 članova.

Međunarodno širenje pokreta također ga je uvelo u Facebookov veći svemir antivaksera i teoretičara zavjere. Dana 24. januara, Facebook stranica koju vode četiri osobe sa sjedištem u Sjedinjenim Državama objavila je svoj prvi video o konvoju, a na temelju dijeljenja, stranica je postala toliko viralna da bi mogla biti središte cijelog pokreta konvoja na internetu.

Zove se “2020: Što je prava istina” i, prema Facebookovim alatima za transparentnost stranica, izvorno je nazvan “2012: Što je prava istina”, naizgled bazirana na zavjeri sudnjeg dana iz 2012. godine. Potom je promijenjeno ime u januaru 2021. godine i okrenula se tvrdokornim sadržajima protiv vakcina i maski, s objavama više puta dnevno, zalažući se za globalnu revoluciju protiv Covid protokola.

No do kraja januara Kanađani više nisu vodili konvoj – barem kada je riječ o online prisutnosti pokreta. Otprilike u to vrijeme stvorena je možda najveća još uvijek aktivna grupa, a čini se da njome uopće ne upravljaju Kanađani. Zove se “Narodni konvoj – službeno” i broji 87.000 članova. Grupa ima pet administratora, od kojih svi imaju veze sa SAD-om na svojim Facebook profilima.

Ova neorganizirana druga faza pokreta stvorila je pravu zbrku za pristaše, kaže Sara Aniano, istraživačica dezinformacija koja je pridonijela Globalnoj mreži za borbu protiv ekstremizma.

– Korisnici u Telegram chatovima bombardirani su proturječnim kartama, rutama, datumima i vremenima koji se, čini se, mijenjaju iz sata u sat, a mnogi su izrazili zbunjenost – kazala je.

No, na temelju Facebook mjerenja, srž Freedom Convoyja zapravo nikada nije bilo ništa više od male grupe lokalnih teoretičara zavjere kojima je moćni američki desni stroj za dezinformacije iznenada dao megafon.

Njihovu kampanju prvo je pojačao Facebookov algoritam, koji trenutno favorizira sadržaje koji se dijele unutar lokalnih grupa, a zatim su je razbacali na svaki mogući feed grabežljivi konzervativni tabloidi.

Američki desničarski izdavač The Daily Wire, koji je osnovao konzervativni komentator Ben Shapiro, uhvatio se za priču krajem januara i objavio 66 članaka s ključnom riječi “konvoj” između 28. i 31. januara, a njihova najpopularnija priča iz tog vremenskog perioda zapravo promovira Facebook grupu koju je platforma na kraju zatvorila nakon jedva četiri dana zbog uzastopnog kršenja Facebookovih pravila oko QAnona.

Jačanje malih desničarskih političkih pokreta poput ovog postalo je moćan dio konzervativnog alata – posebno u vrijeme pandemije. Kao primjer, tokom prošlog mjeseca Fox News je emitirao više od osam sati programa o Konvoju slobode, upozoravajući da je američka verzija takvog protesta na putu.

– Fox News ima zanimljiv način filtriranja posebno lokalnih događaja kroz prizmu vlastitih kulturnih ratova, što kod njihovih sljedbenika stvara dojam da su dio nekog transnacionalnog ustanka – kaže za The Verge Amarnath Amarasingam, profesor na Univerzitetu Queen’s i viši saradnik u Međunarodnom centru za proučavanje radikalizacije i političkog nasilja.

Ali Daily Wire je uspio staviti konvoj na radar Fox Newsa. Najveći dio Facebook aktivnosti oko priča Daily Wirea zapravo dolazi iz mreže većih saradničkih stranica povezanih sa samim The Daily Wireom.

Podaci o Crowdtangleu pokazuju da je jedna priča od 31. januara o Facebook grupi konvoja od 90.000 članova uspjela dobiti mnogo interakcija na platformi jer je dvaput podijeljena na Shapirovoj ličnoj stranici, dvaput na stranici komentatora Daily Wirea Michaela Knowlesa, dvaput na stranici drugog saradnika Daily Wirea Matta Walsha i jednom na glavnoj Facebook stranici The Daily Wirea.

Pažnja američkih medija oko pokreta ubrzala je njegov životni ciklus i na kraju ga samo pretvorila u još jedan besmislen Facebook meme.

Posljednji pravi trenutak kohezije unutar pokreta bio je kada je GoFundMe zatvorio stranicu za donacije konvoja 5. februara, što je izazvalo ogroman porast aktivnosti. Na mnogo načina, gašenje GoFundMe bilo je odlučujući događaj cijelog konvoja, ali to također razotkriva probleme koji su dio pokreta od samog početka. Prema izjavi GoFundMea, prikupljanje sredstava za konvoj je zatvoreno nakon što je kompanija dobila dokaze od kanadske policije da učesnici protesta planiraju okupirati Ottawu.

Amarasingam je kazao da je izvještavanje Fox Newsa dalo ogroman poticaj marginalnim protuvladinim osobama poput Baudera i Kinga, koji ne bi bili dovoljno utjecajni da sami potaknu globalni interes.

– Aktivizam na terenu vjerojatno je dostigao vrhunac, ali mislim da je pokret tu da ostane. Organizatori će i dalje biti aktivni na marginama kanadske desnice, ali oni su sada poznatije i utjecajnije osobe – zaključio je.

Izvor: The Verge

About The Author