Pobjedničku fotografiju na dodjeli Sony nagrada kreirala umjetna inteligencija

Umjetnik kazao da je želio testirati konkurenciju i pokrenuti raspravu o budućnosti fotografije

Pobjedničku fotografiju na dodjeli Sony nagrada kreirala umjetna inteligencija

 

Rad njemačkog umjetnika Borisa Eldagsena, pod nazivom Pseudomnesia: The Electrician, pobijedio je u kreativnoj otvorenoj kategoriji na dodjeli Sony World Photography Awarda, ali je on odbio primiti nagradu nakon što je otkrio da je njegov rad izrađen pomoću umjetne inteligencije.

Rekao je da je sliku iskoristio kako bi testirao konkurenciju i pokrenuo raspravu o budućnosti fotografije. Organizatori nagrade rekli su za BBC News da ih je Eldagsen doveo u zabludu o opsegu umjetne inteligencije koja će biti uključena.

U izjavi objavljenoj na njegovoj web stranici, Eldagsen je priznao da je bio “bezobrazan majmun”, zahvalivši sucima što su odabrali njegovu fotografiju i učinili to historijskim trenutkom, dok se zapitao je li iko od njih “znao ili sumnjao da je to napravila umjetna inteligencija”.

– AI slike i fotografije se ne bi trebale takmičiti jedna s drugom u nagradi poput ove. Oni su različiti entiteti. AI nije fotografija. Stoga neću prihvatiti nagradu – napisao je.

Umjetnik Boris Eldagsen kaže da je važno razlikovati umjetnost generiranu umjetnom inteligencijom nakon što je odbio nagradu za fotografiju. Slika o kojoj je riječ prikazuje zastrašujući crno-bijeli portret dviju žena iz različitih generacija.

O korištenju umjetne inteligencije u svemu, od pisanja pjesama i eseja, do automobila bez vozača, chatbox terapeuta i razvoja medicine naširoko se raspravlja posljednjih mjeseci. Sada je njegova korisnost u pogledu fotografije – posebno deepfakesa – došla u fokus.

Glasnogovornik Svjetske fotografske organizacije rekao je da je tokom njihovih razgovora s umjetnikom, prije nego što je proglašen pobjednikom, potvrdio da je djelo “kokreacija” njegove slike uz korištenje umjetne inteligencije.

Istaknuo je svoje zanimanje za “kreativne mogućnosti AI generatora”, rekli su, dok se “naglašavanje slike uveliko oslanja na njegovo bogato fotografsko znanje”.

– Kreativna kategorija otvorenog konkursa pozdravlja različite eksperimentalne pristupe izradi slika, od cijanotipija i rayografija do najsavremenijih digitalnih praksi. Kao takvi, nakon naše korespondencije s Eldagsenom smatrali smo da je njegova prijava ispunila kriterije za ovu kategoriju i podržali njegovo učešće – dodali su.

Osim toga, željeli su se uključiti u dublju raspravu o ovoj temi i pozdravili su autorovu želju za dijalogom, ali budući da je odlučio odbiti nagradu, prekinuli su aktivnosti s njim i u skladu s njegovom željom uklonili ga iz takmičenja.

Kada je slika generirana umjetnom inteligencijom pobijedila na američkom državnom umjetničkom konkursu u septembru prošle godine, pokrenuta je rasprava koja bjesni od tada. Sve to vrijeme snaga tehnologije raste naizgled iz sedmice u sedmicu.

Izvor: BBC

About The Author