Komisija EU predlaže sankcije za pristup RT-u i Sputniku Evropi, TASS suspendirana iz EANA-e

Upravni odbor EANA-e suspendirao je iz članstva rusku novinsku agenciju TASS, dok Generalna skupština ne odluči treba li TASS biti isključen iz Alijanse

Komisija EU predlaže sankcije za pristup RT-u i Sputniku Evropi, TASS suspendirana iz EANA-e

Evropska komisija traži odobrenje zemalja Evropske unije da sankcionira ruske medijske kuće pod kontrolom države među kojima su RT i Sputnik i to na način da im ograniči pristup evropskom medijskom tržištu bez obzira na njihov kanal distribucije.

Sankcija znači da će operaterima u EU biti zabranjeno emitiranje, omogućavanje ili na drugi način pridonijeti širenju bilo kojeg sadržaja RT-a i Sputnika, izjavio je šef industrije EU-a Thierry Breton.

To uključuje prijenos ili distribuciju putem kabla, satelita, IPTV-a, internetskih platformi ili aplikacija za dijeljenje videa, bilo da su nove ili unaprijed instalirane.

Sankcija će se primjenjivati i na one koji imaju licence, ovlaštenja i ugovore o distribuciji, jer bi bili i oni bili suspendirani. Breton očekuje da će dobiti zeleno svjetlo od zemalja Evropske unije.

U međuvremenu Upravni odbor Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) saopćio je da ruska državna novinska agencija TASS krši načela EANA-e kako je to navedeno u Statutu u okolnostima nove medijske regulative koju provodi ruska vlada (Roskomnadzor – Ruska državna nadzorna agencija za medije), koja snažno ograničava slobodu medija, jer nije u mogućnosti pružiti nepristrasne vijesti, koje čine srž EANA-ine misije.

Imajući to na umu, kao i zahtjev članova da se TASS izbaci iz EANA-e, Upravni odbor, kao izvršno tijelo Alijanse, jednoglasno je odlučilo da odmah suspendira TASS iz EANA-e, dok Generalna skupština ne odluči, prema Statutu, treba li TASS biti isključen iz Alijanse.

Suspenzija znači da će TASS izgubiti pristup resursima koje je EANA stavila na raspolaganje svojim članovima dok se ne donese odluka o isključenju.

TASS-u će također biti zabranjeno učešće na sastancima EANA-e, online ili offline, sve dok Generalna skupština ne odluči o budućnosti članstva ruske državne agencije. TASS će moći učestvovati i glasati na Generalnoj skupštini koja će odlučivati o isključenju.

Upravni odbor EANA-e također je pozvao na održavanje vanredne Generalne skupštine u Sarajevu 13. maja. Jedina tačka dnevnog reda ove vanredne Generalne skupštine bila bi odluka o isključenju TASS-a iz EANA-e, a generalni sekretar će se pobrinuti da se odluka Upravnog odbora provede u praksi.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je osnovana 1956. godine kao forum razmjene saradnje i informacija nakon konferencije u Strazburu. Sastoji se od 32 novinske agencije koje promoviraju i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj medija i slobodi medija.

Izvor: Reuters/EANA

About The Author