Izrael blokirao web stranice libanskog TV kanala

Ministar komunikacija tvrdi da su web stranice TV kanala Al-Mayadeen blokirane u Izraelu zbog “sigurnosnih” razloga

Izrael blokirao web stranice libanskog TV kanala
Foto: African Freedom of Expression Exchange

Web stranice proiranskog TV kanala sa sjedištem u Bejrutu blokirane su u Izraelu zbog “sigurnosnih” zabrinutosti, rekao je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi, dok rat u Gazi izaziva zabrinutost zbog regionalnog sukoba.

Napomenuo je da je sigurnosni kabinet odobrio hitne mjere kako bi spriječio Al-Mayadeen da naškodi sigurnosti države.

– Odmah nakon odobrenja kabineta, potpisao sam prvu naredbu o blokiranju internetskih stranica Al-Mayadeena u Izraelu – napisao je Karhi na svojoj Facebook stranici, dodajući da emisije i novinari Al-Mayadeena služe prezrenim terorističkim organizacijama.

Mayadeen iz Libanona nije komentirala ovaj slučaj, ali je izraelski dopisnik rekao da će se “poštovati zakoni”.

Izraelski ministar također je zatražio da načelnik generalštaba vojske primijeni istu mjeru na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinska produkcijska kompanija koja radi s Mayadeenom na okupiranoj Zapadnoj obali objavila je da je prekinula veze s libanonskim kanalom.

Glasnogovornik Karhija rekao je da televiziju Mayadeen nije moguće blokirati budući da se emitira putem satelita, ali dužnosnici namjeravaju zabraniti novinarima Mayadeena da rade u Izraelu.

U izjavi od ponedjeljka, izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da se Mayadeen “pretvorio u glasnogovornik Hezbollaha”. Optužio je novinare libanonske mreže da “podržavaju teror dok se pretvaraju da su novinari”.

Prošlog mjeseca, Karhijev ured je sigurnosnom kabinetu predstavio plan zatvaranja izraelske operacije Al Jazeere u svjetlu “dokaza” da katarski kanal emitira sadržaj “koji šteti nacionalnoj sigurnosti”.

U 27 zemalja Evropske unije u međuvremenu je zajednički osudilo Hamas za ono što su opisali kao korištenje bolnica i civila kao “ljudskih štitova” u ratu protiv Izraela.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je blok istovremeno zatražio od Izraela “maksimalnu suzdržanost u ciljanju kako bi se izbjegle ljudske žrtve”.

Izvor: Arab News

About The Author