IFJ pozvao UNESCO da zaštiti novinare u Ukrajini

UNESCO, agencija zadužena za zaštitu i sigurnost novinara, pozvana je da učini sve što je moguće kako bi osiguralo da novinari u Ukrajini, domaći i strani, obavljaju misiju informiranja javnosti

IFJ pozvao UNESCO da zaštiti novinare u Ukrajini
Foto: Getty Images

Od izbijanja ruskog oružanog sukoba protiv Ukrajine, Međunarodna federacija novinara (IFJ) u stalnom je kontaktu sa svojim ukrajinskim podružnicama, NUJU i IMTUU, te je upozorila novinare da ne budu zavedeni dezinformacijama, ali i pozvali UNESCO da zaštiti novinare.

U razmaku od nekoliko dana, stotine ukrajinskih civila ubijeni su u granatiranjima, što je prema Putinovu režimu izazvalo bijes međunarodne zajednice. Ovo je rat, kršenje suvereniteta zemlje, kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela Povelje Ujedinjenih naroda, naveli su u saopćenju.

IFJ i Međunarodna konfederacija sindikata, koji predstavljaju više od 200 miliona medijskih radnika širom svijeta, pozvali su članove da izraze solidarnost s građanima Ukrajine kroz fond solidarnosti za organizacije pridružene ITUC-u u Ukrajini.

Kako bi pojačale pritisak na Rusiju, globalne federacije traže od svojih podružnica da pozovu svoje vlade i regionalne međunarodne institucije u Evropi, Africi, arapskom svijetu i na Bliskom istoku, Americi i azijsko-pacifičkoj regiji da uvedu sankcije protiv Putinove vlade.

IFJ, koji predstavlja novinare pri Ujedinjenim narodima, pozvao je generalnog direktora UNESCO-a, agencije zadužene za zaštitu i sigurnost novinara, da učini sve što je moguće kako bi osigurali da novinari u Ukrajini, domaći i strani, obavljaju misiju informiranja javnosti u potpunoj sigurnosti.

IFJ je 24. februara ažurirao sigurnosne savjete i pozvao novinske organizacije da poduzmu korake kako bi zaštitili novinare na terenu te napominju da je borba protiv dezinformacija jedan je od stubova Globalne etičke povelje IFJ-a za novinare i mora ostati okosnica rada novinara u Ukrajini i Rusiji.

Članovi IFJ-a u Ukrajini, IMTUU (Nezavisni sindikat medija Ukrajine) i NUJU (Nacionalna unija novinara Ukrajine) i RUJ u Rusiji (Ruski sindikat novinara) pozvali su svoje članove da poštuju ova profesionalna načela, a NUJU je pokrenuo i telefonsku liniju i najavio osnivanje odbora za podršku novinarima.

Izvor: IFJ

About The Author