KONFERENCIJE POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

EFJ i Friedrich Naumann Foundation 2. svibnja u Briselu organiziraju konferenciju ‘Autocenzura u europskim medijima’, stručnu raspravu o dimenzijama i posljedicama samocenzure u europskim medijima. Na konferenciji će govoriti János Kárpáti, mađarski novinar, Wolfgang Grebenhof iz Njemačkog novinarskog društva (DJV), Sezin Öney, turski novinar, Dominique Pradalié, glavni urednik France 2 i Tanja Porčnik, autorica ““Human […]

KONFERENCIJE POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

EFJ i Friedrich Naumann Foundation 2. svibnja u Briselu organiziraju konferenciju ‘Autocenzura u europskim medijima’, stručnu raspravu o dimenzijama i posljedicama samocenzure u europskim medijima. Na konferenciji će govoriti János Kárpáti, mađarski novinar, Wolfgang Grebenhof iz Njemačkog novinarskog društva (DJV), Sezin Öney, turski novinar, Dominique Pradalié, glavni urednik France 2 i Tanja Porčnik, autorica ““Human Freedom Indexa”.

U fokusu će biti zemlje srednje Europe, posebno Turska, gdje vlasti zatežu uže oko medijskih kuća. Također, raspravljat će se o problemima njemačkih novinara, koji se suočavaju s osudama za pristrano izvještavanje o izbjegličkoj krizi o napadima u Koelnu, kao i situaciji u Francuskoj, gdje sigurnosne mjere omogućuju velike ovlasti tajnim službama.

Na sam Dan slobode medija, 3. svibnja, EFJ u Belgijskom centru umjetnosti organizira panel diskusiju o novinarkama i raspravu o Turskoj u svjetlu slobode medija i uloge novinara. Günther Oettinger, povjerenik za medije u Europskoj komisiji, održat će uvodni govor. Ostale će se rasprave baviti etikom medija i cenzurom, a održat će se i svečanost u čast novinara koji nastoje obraniti medijske slobode.

UNESCO će u Helsnikiju organizirati seriju rasprava 3. i 4. svibnja, u suradnji s Finskim sindikatom novinara. Predsjednik EFJ-a  Mogens Blicher Bjerregård i glavni tajnik Ricardo Guitierrez prisustvovat će raspravi „Kako uzvratiti na govor mržnje etikom i samoregulacijom“.

hnd.hr

About The Author