Slovenski ministar unutrašnjih poslova optužio medije za nasilne proteste

Dužnosnici Slovenije pozvani da prestanu sa zastrašivanjem medijskih djelatnika čiji je posao informirati javnost

Slovenski ministar unutrašnjih poslova optužio medije za nasilne proteste

Nekoliko novinara bilo je na meti učesnika protesta koje je organizirala cyber aktivistička grupa Anonymous Slovenija u Ljubljani, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs dijelom je za izljev nasilja optužio medije.

Prema slovenskim medijima, nekoliko stotina ljudi bilo je na protestima i oni su izrazili nezadovoljstvo zbog situacije s koronavirusom te radom aktuelne vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Hojs tvrdio je da su mediji mjesecima “podržavali” proteste, pozivajući se na takozvane “biciklističke proteste” koji su započeli sredinom marta kao reakcija ponovni izbor desničarskog političara Janeza Sanša za premijera.

– Podržavali ste ih mjesecima, a sada je to za posljedicu imalo ranjavanje policajaca – kazao je novinaru POP TV-a Hojs. Međutim, učesnici tih protesta iz marta ogradili su se od anonimne grupe zbog očekivane upotrebe nasilja.

Nekoliko je medija javilo je da su njihove novinske ekipe imale različitih problema tokom praćenja protesta, dok je fotograf Borut Živulovič morao potražiti medicinsku pomoć nakon udarca u glavu.

Evropska federacija novinara (EFJ) i Slovensko udruženje novinara (DNS) najoštrije su osudili taj verbalni napad ministra kao i nasilje na protestima protiv novinara koji izvještavaju s terena.

– Ponavljamo da je svako nasilje neprihvatljivo i da takva situacija ne može postati uobičajeni profesionalni rizik u radu novinara, fotoreportera i snimatelja koji svoju osnovnu misiju izvršavaju na terenu – navelo je Slovensko udruženje novinara (DNS).

Kako je nadalje naveo DNS Vlada Janeza Janše već neko vrijeme pokušava okriviti medije za pandemiju i sve loše u toj zemlji, a ministrova izjava samo je još jedan pokušaj u tom smjeru.

Glavni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez izrazio je solidarnost s medijima, navodeći da je zabrinjavajuće vidjeti da slovenski političari uveliko doprinose rastućem neprijateljstvu i mržnji prema novinarima.

Pozivao je slovenske dužnosnike da odmah prestanu zastrašivati i diskreditirati medijske djelatnike.

Izvor: Evropska federacija novinara (IFJ)

About The Author