BHT1 I FTV: Izbori završeni, agonija se nastavlja

Ko će s kime formirati vlast, zašto je Komšić podnio prijavu protiv Schmidta, koga će tužiti Dodik – sva ova pitanja prate se analitično kroz centralne informativne emisije BHT1 i FTV-a. Ipak, propusti u izvještavanju postoje

BHT1 I FTV: Izbori završeni, agonija se nastavlja
Foto: Tuzla live

BHT1:  Sve o izborima

  1. – 11. oktobar 2022.

KO JE POBIJEDIO? Razloge za to što ni dan-danas nemamo zvanične rezultate izbora, prema izvještavanju BHT1, treba tražiti u neizvršavanju obaveza biračkih odbora kojima je bilo važnije o rezultatima obavještavati stranke nego CIK – barem tako tvrde iz Centralne izborne komisije. Sumnje u regularnost izbornog procesa rastu svakim danom, u RS-u je opozicija na protestima zbog izborne krađe, traže se odgovori na brojna pitanja, a Dnevnik 2 sve prati, prenosi izjave, i sam traži prave odgovore, a njih je, nažalost, najmanje.

KO ĆE S KIM? Naravno da su, uprkos nepoznavanju konačnih rezultata, u Dnevniku prisutne analize o postizbornim koalicijama, i dalje traju prebrojavanja, ali i dogovoranja o kojima javnost još ništa ne zna, a sigurno ćemo više informacija dobiti u narednim danima. Analize koje BHT1 podastire otvaraju više pitanja: ko je poželjan,  a ko nepoželjan partner, kakve kombinatorike da očekujemo, da li osvojeni glasovi išta znače ili se sve svodi na koaliranje, pa i ono koje je možda potpuno neprirodno?

VUČIĆ ČEKA REZULTATE: Zanimljivo je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije oglasio povodom situacije u BiH i brojnih prijavljenih neregularnosti. Dnevnik 2 prenosi njegovu izjavu: „Nisam se miješao u izbore – čestitat ću pobjedniku kad se proglase konačni rezultati. Mislim da je to pošten odnos. Ne sjedim na dvije stolice, nesrećnici jedni, posao je nekih drugih ljudi da donesu odluku o tome ko će da vlada u RS-u, a moje je da budem u najbližim odnosima s bilo kim ko bude vladao“. Ipak, ono što smo primijetili u jednom od Dnevnika 2 jeste da nisu prenijeli najvažnije detalje intervjua koji je visoki predstavnik Christian Schmidt dao za Večernji list, govoreći kako BiH ne može biti raj na zemlji, poredeći sebe s Franjom Josipom te navodeći njegovu izjavu “Bio sam dobar vladar ako su svi moji narodi jednako nezadovoljni”. Ove dijelove intervjua uredništvo Dnevnika 2 jednostavno je odlučilo zanemariti!

Ocjena: 5

 

FTV: Postizborna kombinatorika

  1. – 11. oktobar 2022.

ZA SVE SU KRIVI BIRAČKI ODBORI: I Dnevnik 2 FTV-a bavi se postizbornim procesom. Razlaže se situacija u kojoj se našla Centralna izborna komisija, govori se o nemarnom odnosu biračkih odbora i neispunjavanju obaveza, donose se priče o nezakonitim radnjama, neispravnom pakovanju izbornog materijala i pogrešno popunjavanim obrascima te zaključuje kako ćemo sve dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora imati ovakvu situaciju – da još nisu objavljeni preliminarni zvanični rezultati. Dnevnik pritom otvara i pitanje nedoumica pred kojima se našao CIK zbog odluke visokog predstavnika kojom se povećava broj mandata u federalnom Domu naroda – kako provesti te izmjene. Puno pitanja, malo vremena za odgovore.

VLAST DRAGA SVIMA: Postizborne kombinatorike preovladavaju dnevnicima FTV-a. Manje-više je poznat broj osvojenih mandata te su uveliko počela i nagađanja ko će s kim, ko je u poziciji da bira partnere za vladanje. Državna vlast je kolač koji žele mnogi, ocjenjuje FTV, ali računica nije jednostavna, u igri su svi i bez svakog se može. Reporterka Dnevnika 2 vrlo jednostavno i temeljno objašnjava kako bi mogla teći uspostava vlasti. Trebaju svi imati na umu da se bez njih može formirati Vijeće ministara BiH, kažu analitičari, i da ucjene zato ne trebaju biti alat pregovora.

PROTESTI U RS-u: Protesti u Republici Srpskoj su urodili plodom, jer CIK je na kraju donio odluku o novom brojanju glasova za predsjednika ovog entiteta. To opet, očekivano, donosi oprečne reakcije: opozicija likuje, Milorad Dodik najavljuje prijave protiv članova CIK-a. Sve se dobro prati u dnevnicima FTV-a.

Ocjena: 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Dnevnici obje televizije su se proteklih sedam dana bavili analizama eventualnih postizbornih koalicija, što je i očekivano, ali se pritom ne zanemaruju oni svakodnevni izazovi građana. Navode se detalji mjera EU-a kako bi se spriječila energetska kriza, a iz EU-a stižu i upozorenja da bi naredna zima mogla biti još i gora. Dnevnik 2 FTV-a navodi primjere o tome šta će se desiti s BiH u scenarijima novih nameta (uvjeravaju nas da do kraja godine neće biti povećanja cijene plina za građane), najavljuju se nova poskupljenja goriva, te je opet tu prisutan glas građana kao najrelevantniji kad se radi o svakodnevnim problemima: „Ne čudi nas ništa, još će da rastu cijene“, „Ovo je tek početak, sve je očekivano, i sve je prevršilo svako mjeru“.

Prenose se svi detalji nakon odluke CIK-a o novom prebrojavanju glasova za predsjednika RS-a. Opozicija zadovoljna: „Ovo je prvi veliki i važan institucionalan korak“, a vlast nije: „Mi ćemo uložiti žalbu na odluku CIK-a“. Kako će se uopšte provjeriti malverzacije i nepravilnosti ako su u sistemu završili glasovi koji tamo ne trebaju biti? Jelena Trivić proglasila uvjerljivu pobjedu u izbornoj noći, a onda je to nešto kasnije učinio i Dodik. Koliko će trajati proces prebrojavanja? Reporter FTV-a Đorđe Vujatović iz Banje Luke izvještava o svemu što se dešava u manjem bh. entitetu.

Plus sedmice

BHT1 

Odličan prilog o osvojenim glasovima lidera stranaka. Jesu li shvatili šta su im poručili birači? Navode se izjave nekih od predsjednika stranaka koji nisu ostvarili zavidne rezultate, analizira se situacija u kojoj su lideri sebi osigurali unutarstranačku podršku, te kako pokušavaju sebi obezbijediti mandat kroz kompenzacione liste. Analitičari donose procjenu o tome kako stranke na čelu moraju imati najpopularnijeg člana, a ne nekog ko jedva ulazi u parlament jer nema podršku glasača.

FTV

Odlična priča o sporoj izgradnji dionice kroz BiH na koridoru 5C. Radovi su, kako se podsjeća, počeli prije 20 godina, a tek smo na pola puta. Hoćemo li ostatak uspjeti izgraditi do 2028., pita se reporter, pa odgovara: ovim tempom jasno je da nećemo. Daju se uporedni podaci o fondovima EU-a korištenim pri izgradnji Pelješkog mosta u Hrvatskoj te napominje kako BiH također ima investicije i pomoć zbog kojih smo mogli napraviti mrežu autoputeva, ali to na djelu nemamo. Danas lokalna zajednica može zaustaviti projekat izgradnje autoputa ako ne da saglasnost, upozoravaju stručnjaci na neuređenost odnosa u BiH. I ono što je izgrađeno nije standardizirano  prema pravilima EU-a. Puno neriješenih pitanja i sporost kao glavna odlika dosadašnje izgradnje 120 kilometara, osam je otvorenih gradilišta, trenutno se gradi 38 KM autoceste. Gradi se i kroz RS, ali znatno manje, a moglo bi i sporije zbog suspendovanih sredstava iz EU-a.

 

Minus sedmice

BHT1

Rasprava u Hrvatskom saboru o proglašenju Željka Komšića nepoželjnom osobom u drugoj minuti Dnevnika 2? Ovo je vijest koja bh. građanima, uza sve probleme i izazove, treba biti servirana na samom početku centralne informativne emisije? Možda uredništvo treba preispitati prioritete redanja vijesti po važnosti?

FTV

Pomak naprijed kad su u pitanju marginalizirane osobe: 10 prosvjetnih radnika osuđeno je zbog kršenja prava učenika Slavka Mrševića. Kazne su zatvorske i možda simbolične, ali ono što je važno jeste sljedeće: o ovom slučaju je trebalo donijeti više detalja. Radi se o ranjivoj kategoriji, tinejdžeru iz autističnog spektra kojem je bilo uskraćeno pravo na školovanje i ovakva sudska odluka mogla je iznjedriti prilog uživo, sa izjavama i popratnim obrazloženjima.

 

About The Author