Evropski čelnici odali počast ubijenoj novinarki na Malti

Malteške vlasti pozvane da osiguraju da istraga bude u skladu s međunarodnim standardima te da bude u potpunosti otvorena za učešće javnosti

Evropski čelnici odali počast ubijenoj novinarki na Malti

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i slovačka predsjednica Zuzana Caputova odali su počast ubijenoj malteškoj novinarki Daphne Caruana Galizia na Malti i pozvali na osiguranje pravde za ovo ubistvo.

Caruana Galizia ubijena je kada je bomba u njezinom automobilu daljinski detonirana samo nekoliko metara od njezine kuće 16. oktobra 2017. godine. Istrage njenog ubistva i ko je tačno bio umiješan nastavljaju se dok aktivisti koji se bore za pravdu ostaju nepokolebljivi da političke veze sa zločinom nisu u potpunosti razjašnjene.

– Znamo da su novinari svugdje pod prijetnjom i da im je potrebna zaštita. Moramo se osjećati obaveznima osigurati tu zaštitu – kazao je Steinmeier obilazeći spomenik postavljen u blizini suda u Valetti.

Caputova je posjetila spomenik Caruani Galizia u gradu Sliemi i dok je polagala buket kazala je da su novinarski rad i sloboda medija nezamjenjivi za funkcioniranje demokratije te da novinari ne mogu postati meta zbog svog rada.

Komentari dolaze samo nekoliko dana nakon što je Vijeće Europe zatražilo od zemlje da pojača napore u istrazi ubistva i poveća zaštitu djelatnika lokalnih medija.

– Malteške vlasti moraju osigurati da zakonodavni rad pokrenut na temelju izvještaja o javnoj istrazi o ubistvu Daphne Caruane Galizije bude u skladu s međunarodnim standardima te da bude u potpunosti otvorena za učešće javnosti – kazala je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Slijedeći preporuke Javnog istražnog odbora o ubistvu novinarke, vlada je izradila novi zakon kojim se navodno poboljšava zaštita lokalnih novinara. Međutim, naširoko je kritiziran na lokalnom i međunarodnom nivou zbog požurivanja, nedostatka javnih konsultacija i općenito jer je bez sadržaja.

Nadalje, događa se u kontekstu kontinuiranog pravnog uznemiravanja medijskih portala od strane vlade, tužbi protiv Caruane Galizije od strane političara i povezanih subjekata koji se još uvijek posthumno vode protiv nje, te nedostatka transparentnosti u radu s medijima.

Vlada je podnijela 40 pojedinačnih žalbi protiv nezavisne medijske platforme. Tužbe bi koštale portal više od 40.000 eura, što je više od polovine njegovog godišnjeg budžeta, a vjerovatno bi narasle jer bi se vlada mogla ponovno žaliti.

– Ovo nije ništa drugo nego pokušaj da nas se zatvori. Dok premijer Robert Abela govori o svojoj odbrani slobodnih medija raspodjelom novca poreznih obveznika poslušnim medijima, on je pokrenuo rat koji prijeti opstanku novinske redakcije koja poziva vladu na odgovornost – piše The Shift.

Izvor: EURACTIV

About The Author