Procjena medijskih sloboda i zaštite novinara na Kosovu i Albaniji

Partneri Platforme Vijeća Evrope o sigurnosti novinara za provođenje međunarodne misije

Procjena medijskih sloboda i zaštite novinara na Kosovu i Albaniji

Između 15. i 18. novembra partneri Platforme Vijeća Evrope o sigurnosti novinara posjetit će Kosovo i Albaniju kako bi procijenili trenutno stanje medijskih sloboda i zaštite novinara u dvjema zemljama.

Međunarodni institut za štampu (IPI) pridružit će se misiji zajedno s ARTICLE-om 19, Odborom za zaštitu novinara, Evropskom radiodifuznom unijom, Evropskim centrom za slobodu medija, Evropskom federacijom novinara i Reporterima bez granica.

Partnerske organizacije zatražile su sastanke s premijerima, ministrima, predstavnicima parlamentarnih odbora za medije, pravosudnih tijela, lokalnim dužnosnicima, predstavnicima regulatornih tijela, javnih emitera i organizacija civilnog društva.

Partneri misije također će se susresti s novinarima i novinarskim udruženjima s ciljem sagledavanja stanja u pogledu sigurnosti novinara i slobode medija na Kosovu i u Albaniji.

Misija se nastoji pozabaviti napadima na novinare, slučajevima nekažnjavanja, pravnim prijetnjama i drugim povezanim aspektima sigurnosti novinara, nezavisnosti medija i javnih emitera.

Nakon misije, partneri Platforme Vijeća Evrope o sigurnosti novinara javno će objaviti rezultate svoje misije na Kosovu i u Albaniji, uključujući preporuke za vlade i kreatore politike.

Izvor: IPI

About The Author