RTRS I BNTV: O zlostavljanju maloljetnih štićenica Doma „Rada Vranješević“ u Banjaluci

Obje televizije su objektivno i s dužnom pažnjom pratile priču o zlostavljanju maloljetnica. Većina ostalih priloga je ispod profesionalnog nivoa

RTRS I BNTV: O zlostavljanju maloljetnih štićenica Doma „Rada Vranješević“ u Banjaluci

RTRS: Dodikova je uvijek zadnja

  1. januar – 6. februar 2022.

ZAKLJUČCI O ZAKLJUČCIMA: Politički događaj nedjelje za uredništvo Dnevnika 2 bila je posebna sjednica Narodne skupštine koja je usvojila nove zaključke, koji bi, najkraće opisani, bili zaključci o zaključcima, ili u papir zavijena odluka vladajuće većine predvođene SNSD-om da se vrate u institucije BiH.

Umjesto predsjednika Narodne skupštine ili poslanika vladajuće većine, dan nakon sjednice entitetskog parlamenta zaključke je tumačio Milorad Dodik kao gost Dnevnika. Pri tome su reakcije/komentari lidera SDS-a i PDP-a bili emitovani isključivo zato kako bi se Dodiku dala prilika da na njih reaguje. Tačnije, da još jednom iznese niz optužbi i uvreda na račun Mirka Šarovića i Branislava Borenovića.

TEŠKO RAZUMLJIVI RAZLOZI: Ivan Begić, bivši član PDP-a i odbornik u ostavci u Skupštini grada Banjaluka, optužio je potpredsjednika SDS-a Milana Radovića, direktora Media marketa Gorana Kosa te pojedine građanske aktiviste da su ga politički i finansijski ucjenjivali kako ne bi objavili njegove pornosnimke. Sve što je naveo kao razlog tim „ucjenama“ teško je razumjeti, još je teže naći poveznicu između spomenutih osoba, osim što je Begić, realno politički marginalac, sebe predstavio kao osobu od koje zavisi kako će opozicija dogovarati kandidate za predstojeće izbore.

Za RTRS  dovoljno, jer se opozicijom bave samo kada procijene da je na vidiku skandal. Skandala u ovoj priči nema, prozvani su protiv Begića podnijeli krivične prijave, ali u izvještajima koji su se bavili ovom temom Begić je bio povod za razvijanje teorije o sukobima u opozicionim redovima.

KO JE SVE BORAC: Pred sjednicu Narodne skupštine RS, grupa ratnih veterana protestovala je zbog materijalnog položaja i odbijanja vladajućih struktura da se ta tema nađe pred poslanicima. U interpretaciji RTRS-a, zbog činjenice da je dolazak Dodika, predsjednice RS-a i poslanika SNSD-a ispraćen zvižducima i negodovanjem,  riječ je o politički instruiranom skupu lica koja se nisu legitimisala kao borci Vojske RS. Uz isticanje izjave ministra rada i boračko-invalidske zaštite da „svako može za sebe tvrditi da je borac“.

TRGOVCI I MARŽE: Populizmu u RS-u u režiji vlasti nikad kraja. Milorad Dodik, koji je na sebe preuzeo sve funkcije u ovom entitetu, najavio je „dovođenje u red trgovaca“ kako bi se stalo u kraj rastu cijena u RS-u. Znači li to ograničenje marži, koliko to može trajati i, ključno pitanje, hoće li se i kako zaustaviti i smanjiti inflacija? Odgovore na to suzdržano daju i ekonomisti, ali u interpretaciji RTRS-a, Dodikova je uvijek zadnja.

Smjena Vlade Crne Gore bila je ključna vijest iz regiona. „Prekrajanje volje građana“ i „legitimnim predstavnicima  koje je narod izabrao izglasano nepovjerenje“ – ključne su poruke u izvještajima o izglasavanju nepovjerenja kabinetu Zdravka Krivokapića. I ostatak izvještaja bio je na fonu optužbi usmjerenih na lidera URA-a Dritana Abazovića, a naglašavano je kako su pred Srbima u toj državi nova iskušenja i novi napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu. No ključno je ipak pitanje da li su u crnogorskom parlamentu legitimni samo oni poslanici čije su stranke okupljene u široke koalicije formirale vlast nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

Ocjena: 1

BNTV: Stopama RTRS-a

  1. januar – 6. februar 2022.

BEZUSLOVNO UZ OPOZICIJU: Uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a definitivno je krenulo stopama RTRS-a. I kao što Javni RTV servis Republike Srpske bezrezervnom podrškom vladajućim strukturama doprinosi radikalizaciji političkih odnosa kako u ovom entitetu tako i na državnom nivou, BNTV čini isto kada je u pitanju opozicija.

U prerano započetoj izbornoj kampanji lideri opozicionih stranaka u RS-u Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nenad Nešić igraju na kartu najbrutalnijeg nacionalizma kako bi stekli naklonost srpskog biračkog tijela. Svjedočili smo tome i u izvještaju koji se bavio u komentarima/reakcijama opozicije nakon što su se zastupnici SNSD-a i srpskog bloka vratili u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

PATRIOTSKI ČIN: Zaklanjajući se iza fraza o poštivanju zaključaka Narodne skupštine o blokadi rada državnih institucija, sve dok se van snage ne stave izmjene Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida, srpska opozicija nastavlja s blokadom države, predstavljajući to kao vrhunski patriotski čin. Blokada institucija BiH traje duže od šest mjeseci, no kako smo na to ukazivali i u ranijim analizama, uredništvo Dnevnika 2 svjesno ignoriše činjenicu da su sve srpske parlamentarne stranke podjednako odgovorne za to.

NOVAK MUČENIK: Novak Đoković, valjda zbog činjenice da je najbolji svjetski teniser i Srbin, iznad je svih pravila koja se odnose na poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. U izvještaju dopisnika BNTV-a iz Beograda Miroslava Nackova o susretu Đokovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, „prvi reket sveta“ predstavljen je kao arhetip srpskog mučenika zbog, kako Nackov ističe, „golgote koju je prošao u Australiji“.

ENORMNI PORAST STEČAJA: I u ovoj nedjelji ponavlja se praksa da su najprofesionalniji oni sadržaji dnevnika koji se bave ekonomskim i društvenim temama. Izdvajamo izvještaj o razlozima enormnog porasta stečaja u firmama u RS-u. Ekonomisti i privrednici dali su jasna obrazloženja zašto se firme gase jedna za drugom.

Iz ovog bloka izvještaja slika bh. društva pokazana je i kroz poražavajuće podatke o porodilištima u BiH. Prema istraživanju koje je provelo nekoliko nevladinih organizacija, svaka druga porodilja daje mito medicinskom osoblju, što je siva zona korupcije u kojoj se godišnje obrne više od dva miliona KM.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Osim kada su u pitanju velike nacionalne teme, RTRS i BNTV nemaju dodirnih tačaka u načinu informisanja javnosti. Ovog puta bilježimo iznimku jer su obje medijske kuće profesionalno informisale gledatelje o aferi u Domu „Rada Vranješević i otvorile niz pitanja vezanih za nerad i nemar u lancu institucija koje su dužne vršiti nadzor nad postupanjem prema djeci povjerenoj im na staranje.

Plus sedmice

RTRS

Uredništvo Dnevnika 2 izašlo je iz svoje uobičajene zone komfora i donijelo profesionalne izvještaje o seksualnom zlostavljanju maloljetnih štićenica Doma „Rada Vranješević“ u Banjaluci. Ljiljana Trifunović detektovala je problem u cijelom lancu odgovornosti zbog nemara i izostanka nadzora nad djecom bez roditeljskog staranja, povjerenoj na brigu toj ustanovi, i postavila pitanje ko će za to odgovarati i zašto se toliko čekalo iako je postojao kontinuitet seksualnog zlostavljanja maloljetnica. Što je više činjenica o ovom slučaju izlazilo na vidjelo, to je više osvjetljivana slika nemara i nerada nadležnih institucija kroz nastojanja da sve relativiziraju.

BNTV

Javnost Republike Srpske već dvije nedjelje potresa afera seksualnog iskorištavanja maloljetnica, štićenica banjalučkog Doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“. Podaci koji su isplivali na svjetlo dana govore o kontinuitetu zloupotrebe djece povjerene na staranje toj ustanovi te neadekvatnim reakcijama rukovodstva doma, nadležnih socijalnih službi, policije i pravosuđa.

Epilog afere se ne nazire, a poražavajuća je činjenica da svi u lancu odgovornosti peru ruke od ovog skandala i pokušavaju da odgovornost prebace na druge.

Minus sedmice

RTRS

Iskorak koji smo zabilježili u izvještavanju o aferi koja je potresla Dom za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjaluci jedina je prilika tokom koje su novinari Dnevnika 2 profesionalno odradili svoj posao. Kada je u pitanju informisanje gledatelja o ključnim političkim pitanjima, RTRS je ponovo (o)stao uz skute vlasti.

BNTV

Potpuno ignorisanje uloge srpskih opozicionih stranaka u višemjesečnoj blokadi rada institucija BiH.

About The Author