Tri decenije od nerazjašnjene smrti novinarke Dade Vujasinović

Nastupila je apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja za ubistvo

Tri decenije od nerazjašnjene smrti novinarke Dade Vujasinović

Danas se navršava 30 godina od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović, koja ni danas nije rasvijetljena. Istovremeno, protekom 30 godina od događaja, po Krivičnom zakonu, nastupila je apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja za krivično djelo ubistva, rekao je za UNS advokat Marko Pušica.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu, a u zapisniku koji je sačinjen poslije obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

U Višem javnom tužilaštvu za UNS kažu da je predmet i dalje u fazi predistražnog postupka.

– Vještačenje Forenzičkog instituta u Hagu iz 2016. godine nije dalo odgovor iz kog razloga je došlo do smrti Vujasinović, već je ostavilo tri mogućnosti: da se radi o samoubistvu, ubistvu ili zadesnom slučaju. Predistražni postupak se i dalje vodi u pravcu otkrivanja drugih činjenica i dokaza kojima bi se utvrdilo postojanje eventualnog krivičnog djela, odnosno otkrivanje izvršilaca – rekli su UNS-u u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako advokat Marko Pušica kaže za UNS, s obzirom da se slučaj sumnjive smrti Vujasinović iz 1994. godine još uvijek rješava u predistražnoj fazi, zbog postojanja osnova sumnje da se radi o krivičnom djelu ubistva, „možemo zaključiti da se nije odmaklo od početka postupanja, a to je stvarni poraz srbijanskog pravosuđa“.

On podsjeća da predistražni postupak, kao i krivični postupak inače, u ovom slučaju može trajati sve dok se može preduzimati krivično gonjenje za krivično djelo, odnosno do trenutka nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja za krivično djelo ubistva.

– Dolazimo do poražavajućeg saznanja, da je u ovom predmetu protekom 30 godina od događaja, nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja. To znači da se ni u predistražnom postupku, niti u bilo kojoj drugoj fazi krivičnog postupka, više ne može utvrditi istina u ovoj stvari i slučaj sumnjive smrti novinarke se faktički završava u fazi u kojoj je započet i bez sudskog epiloga – kaže Pušica.

Smatra da je neefikasan pravosudni sistem kreirao uvjete za nastupanje apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja, jer je usljed proteka vremena, a posebno zbog očigledne opstrukcije, bilo sve teže pribaviti dokaze“.

Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.

Forenzički institut u Haagu kojem je Ministarstvo pravde septembra 2015. godine proslijedilo dokazni materijal, nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke. Zaključak izvještaja dostavljenog VJT-u jula 2016. godine je da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesretnog slučaja”.

Zvanična verzija događaja nakon što je novinarka „Duge“ pronađena mrtva bila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške, ali je istraga do sada obnavljana nekoliko puta.

Porodica Dade Vujasinović, koja nije povjerovala da je riječ o samoubistvu, angažirala je privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je vještačenje. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u tijelu pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dvije patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Okružni javni tužilac u Beogradu je poslije toga, u januaru 2009. godine, prekvalifikovao slučaj u ubistvo umjesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Haagu je utvrdio, međutim, da je u tijelu Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Vujasinović je rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik 1987. godine.

Novinarsku karijeru je započela u „Privrednom pregledu“, a nakon toga je pisala autorske tekstove za list „Duga“, gdje je 1993. godine postala član uređivačkog kolegijuma.

U profesionalnoj karijeri Dade Vujasinović ostali su istraživački tekstovi i reportaže o ratnim događajima u Jugoslaviji i političkim događajima u Srbiji. Za reportaže sa ratišta dobila je nagradu Udruženja novinara Srbije (UNS) „Svetozar Marković“.

Izvor: UNS

About The Author