Odbor za zaštitu novinara: Naredite Izraelu da omogući nesmetani medijski pristup Gazi

Od naloga ICJ-a izdatog Izraelu 26. januara, CPJ je dokumentirao ubistva 19 palestinskih novinara

Odbor za zaštitu novinara: Naredite Izraelu da omogući nesmetani medijski pristup Gazi
Foto: Hosny Salah/Pixabey

 

Odbor za zaštitu novinara (CPJ), ARTICLE 19 i partneri izdali su zajedničku izjavu u prilog hitnom zahtjevu Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da naredi Izraelu da omogući nesmetano medijski pristup Gazi.

U zajedničkoj izjavi, devet organizacija za ljudska prava i slobodu medija istaknulo je da Izrael nije postupio u skladu s nalogom ICJ-a od 26. januara da “poduzme učinkovite mjere kako bi spriječio uništenje i osigurao očuvanje dokaza u vezi sa Konvencijom o genocidu.”

Južnoafrička Republika je 16. maja tvrdila da bi sud trebao izdati ove privremene mjere kako bi osigurao da Izrael sačuva dokaze u skladu s nalogom iz januara.

– Unatoč hrabrim naporima palestinskih novinara koji nastavljaju izvještavati bez obzira na njihovu svakodnevnu borbu za preživljavanje, Izrael gotovo nemogućim čini kontinuirano i nezavisno dokumentiranje onoga što se događa na terenu u Gazi i riskiraju značajno ometanje budućih napora za podizanje odgovornosti – izjavili su potpisnici.

U izjavi se navodi da novinari, nezavisni istražitelji ljudskih prava, misije za utvrđivanje činjenica i Međunarodni krivični sud (ICC) još uvijek nemaju pristup Gazi, što zabranjuje učinkovito očuvanje i zadržavanje dokaza o potencijalnim ratnim zločinima.

– Izraelska gotovo potpuna zabrana stranim novinarima da uđu u Gazu i njegova sve veća ograničenja medijima kao što su Al Jazeera i The Associated Press, u kombinaciji s palestinskim novinarskim korpusom koji se bori, znači da je južnoafrički zahtjev ICJ-a za neometan pristup medijima hitan i vitalan – naveo je Gypsy Guillén Kaiser iz CPJ-a.

– Izraelski kontinuirani napad na novinare, slobodu izražavanja i pravo ljudi na pristup informacijama krši međunarodna ljudska prava i humanitarno pravo – izjavila je viša direktorica za pravo i politiku ARTICLE-a 19 Barbora Bukovská.

To je u protivnom, dodala je, januarskom nalogu ICJ-a da se dokazi sačuvaju dok se sukob nastavlja i ometat će napore za podizanje odgovornosti. Stoga je od ključne važnosti da ICJ ovaj put bude kristalno jasan da akcije Izraela moraju prestati.

Od naloga ICJ-a Izraelu 26. januara, CPJ je dokumentirao ubistva 19 palestinskih novinara i medijskih djelatnika u Gazi.

Zahtjev su potpisali: ARTICLE 19, CPJ, Međunarodni institut za štampu (IPI), Digital Action, SMEX, Institut Tahrir za bliskoistočnu politiku (TIMEP), Access Now, Free Press Unlimited i Reporteri bez granica (RSF).

Izvor: CPJ

About The Author