Snowden želi da ostane u Rusiji, aplicirao za produženje dozvole

Snowdenova dozvola trebala je da istekne 30. aprila, ali je usljed vanrednih mjera zbog koronavirusa automatski produžena do 15. juna

Snowden želi da ostane u Rusiji, aplicirao za produženje dozvole

 

Bivši agent američke Nacionalne sigurnosne službe (NSA) Edward Snowden aplicirao je za produženje dozvole za boravak u Rusiji na još tri godine, izjavio je njegov advokat, Anatoly Kucherena.

Advokat je za Rusku novinsku agenciju (TASS) kazao da Snowden živi u Rusiji i da je osoba koja poštuje zakon te da je bio u kući kada je uvedeno ograničenje kretanja zbog covida-19, kao i da je bio u samoizolaciji.

– Kada se završio karantin, Snowden i ja smo predali dokumente kako bi se produžila njegova dozvola za boravak u Rusiji – istakao je Kucherena, uz napomenu da je zbog virusa kasnio i zahtjev za produženje boravka.

Advokat je izrazio nadu da će njegov klijent dobiti pozitivan odgovor na zahtjev.

Snowden je 2013. godine objavio podatke o metodama elektronskog nadgledanja, kakvim se služe američke obavještajne službe, uključujući protivzakonito snimanje stranih lidera.

Pobjegao je od krivičnog gonjenja i predao zahtjev za azil u nekoliko zemalja, uključujući Rusiju. Snowden je dozvolu za boravak u Rusiji dobio 1. avgusta 2014. godine.

Izvor: cenzolovka.rs

About The Author