Guardian o pristranom izvještavanju CNN-a

Ured CNN-a u Jerusalemu mora odobriti i pregledati svaku priču o sukobu prije emitiranja ili objavljivanja

Guardian o pristranom izvještavanju CNN-a

Britanski The Guardian analizirao je izvještavanje CNN-a o ratu u Gazi iznoseći niz detalja koji jasno ukazuju na pristranost ovog američkog medija.

U analizi koju potpisuje Chris McGreal, nekoliko zaposlenika CNN-a govorili su o načinu objavljivanja vijesti koje su dolazile iz Izraela i Gaze te su rekli da se CNN suočava s odgovornošću zbog uređivačke politike.

– Većina vijesti od početka rata, bez obzira na to koliko su početni izvještaji bili tačni, iskrivljene su sistemskom i institucionalnom pristranošću unutar ove medijske mreže prema Izraelu. U konačnici, CNN-ovo izvještavanje o Gazi predstavlja novinarsku malverzaciju – rekao je jedan od zaposlenika.

Prema izvještajima šest zaposlenika CNN-a, dnevne odluke i vijesti oblikovane su nizom direktiva iz sjedišta CNN-a u Atlanti. One uključuju stroga ograničenja u citiranju Hamasa i izvještavanju o događajima iz palestinske perspektive. S druge strane, izraelski izvještaji uzimani su zdravo za gotovo.

– Ured CNN-a u Jerusalemu morao je odobriti i pregledati svaku priču o sukobu prije emitiranja ili objavljivanja – pojašnjava se. Zbog toga, ističu zaposlenici, postoji mnogo sukoba unutar kompanije.

– Viši službenici se ne slažu sa tzv. ‘statusom quo’ i bore se s rukovodećim koji im daju naređenja te se pitaju kako mogu efikasno ispričati priču s tolikim restrikcijama. Mnogi su se zalagali za više sadržaja iz Gaze. Dok svi izvještaju prođu Jerusalem i stignu na TV, osigurava se da se Izrael oslobodi od svih nedjela – navode.

Članovi CNN-a rekli su da je dopis koji je upućen zaposlenicima učvrstio okvir za priče u kojima je masakr u Hamasu korišten za implicitno opravdanje izraelskih akcija, te da je drugi kontekst nepoželjan.

– Kako će drugačije urednici to pročitati osim kao uputu da je Hamas kriv bez obzira na to što Izraelci rade? Svaka akcija Izraela, bacanje bombi koje uništavaju ulice i čitave porodice, pokrivaju se tako kako bi se stvorio narativ koji odgovara Izraelu – rekao je jedan zaposlenik, piše The Guardian.

Također, naglasili su kako su dvostruki standardi očigledni. Gledaoci CNN-a su spriječeni da čuju centralnog igrača u ovoj priči. Nije novinarstvo reći da nećemo razgovarati s nekim zato što nam se ne sviđa ono što rade.

– CNN je tokom godina razgovarao s mnogim teroristima i američkim neprijateljima. Intervjuirali smo Gadafija pa čak i Osamu bin Ladena. Šta je ovoga puta drugačije – pitaju se radnici.

Uposlenici CNN-a kažu da su neki novinari s iskustvom izvještavanja o sukobu i regiji izbjegavali angažmane u Izraelu jer ne vjeruju da će moći slobodno ispričati cijelu priču. Drugi nagađaju da ih stariji urednici drže podalje od tih priča.

Osim odredbi iz Atlante, CNN ima dugogodišnju politiku da sve kopije o izraelsko-palestinskoj situaciji moraju biti odobrene za emitiranje ili objavljivanje od Jeruzalemskog ureda. U julu je mreža stvorila proces koji je nazvala “SecondEyes” kako bi ubrzala ta odobrenja.

Šef ureda u Jeruzalemu Richard Greene rekao je osoblju koji je najavio SecondEyes da je mjera stvorena kao “sigurnosna mreža kako ne bismo koristili neprecizan jezik ili riječi koje bi mogle zvučati pristrano, ali ovdje mogu imati kodirana značenja”.

Jedan od rezultata SecondEyes-a je da se izraelske službene izjave često brzo dospiju u eter po principu da im se treba vjerovati bez sumnje, dok izjave i tvrdnje Palestinaca, a ne samo Hamasa , kasne ili se nikad ne objave.

Novinari CNN-a imaju različita objašnjenja. Neki kažu da je problem ukorijenjen u godinama pritiska izraelske vlade i savezničkih grupa u SAD-u u kombinaciji sa strahom od gubitka oglašavanja.

Tokom borbe za narativ kroz drugu palestinsku intifadu početkom 2000-ih, tadašnji izraelski ministar komunikacija Reuven Rivlin nazvao je CNN “zlim, pristranim i neuravnoteženim”. Jerusalem Post usporedio je dopisnicu mreže u gradu Sheilu MacVicar sa “ženom koja je napunila toaletni papir u Goebbelsovoj komodi”.

Utemeljitelj CNN-a, Ted Turner, izazvao je buru kada je 2002. godine rekao za Guardian da se Izrael bavi terorizmom protiv Palestinaca.

– Palestinci se bore s ljudskim bombašima samoubicama, to je sve što imaju. Izraelci … imaju jedan od najmoćnijih vojnih strojeva na svijetu. Palestinci nemaju ništa. Dakle, ko su teroristi? Tvrdio bih da su obje strane umiješane u terorizam – rekao je Turner, koji je tada bio potpredsjednik AOL Time Warnera, koji je posjedovao CNN.

Oluja protesta koja je nastala rezultirala je prijetnjama prihodima mreže, uključujući poteze izraelskih kabelskih televizijskih kuća da zamijene mrežu Fox Newsom.

Predsjednik CNN-a, Walter Isaacson, pojavio se na izraelskoj televiziji kako bi osudio Turnera, ali to nije zaustavilo kritike. Tadašnji izvršni direktor vijesti mreže Eason Jordan nametnuo je novo pravilo da CNN više neće prikazivati izjave bombaša samoubica niti intervjuirati njihovu rodbinu, te je odletio u Izrael kako bi smirio političku oluju.

CNN je također počeo emitirati seriju o žrtvama palestinskih bombaša samoubica. Mreža je insistirala na tome da taj potez nije odgovor na pritisak, ali neki od njezinih novinara bili su skeptični. CNN nije napravio sličnu seriju s rođacima nevinih Palestinaca koje je Izrael ubio u bombardiranju.

Do 2021. godine, urednica časopisa Columbia Journalism Review za CNN Ariana Pekary optužila je mrežu da je isključila palestinske glasove i historijski kontekst iz izvještavanja.

Izvor: Klix/The Guardian

About The Author