Krivična prijava protiv Milomira Marića, glavnog urednika srbijanske televizije Happy

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra iznio niz uvreda na račun profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija

Krivična prijava protiv Milomira Marića, glavnog urednika srbijanske televizije Happy
Foto: TV Happy

Fondacija Slavko Ćuruvija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija online medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Happy, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U saopćenju podnosilaca prijave je navedeno da ni mjesec dana nakon vrijeđanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu televizije Happy, Više javno tužilaštvo, usprkos najavama, još nije obavijestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka protiv Marića.

– Krivičnom prijavom želimo podsjetiti Više javno tužilaštvo da ima ovlaštenja da osigura dosljednu primjenu zakona, kao i da Krivični zakon izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti – navode potpisnici saopćenja.

Pozivali su Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Happy i preduzme odgovarajuće mjere propisane Zakonom.

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra iznio niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je s rektoricom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja “Jedan od pet miliona”, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.

Između ostalog, Marić je naveo da Sinani ima “sumnjivo prezime” i ocijenio da on ne može biti moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao strijeljali”.

Izvor: Beta

About The Author