Mogherini: Nastavit ćemo odlučnu borbu protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima

Novinari i medijski djelatnici prečesto su izloženi napadima, progonu, uznemiravanju i zastrašivanju

Mogherini: Nastavit ćemo odlučnu borbu protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima
Foto: DW

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je danas da je sloboda izražavanja, u svim svojim oblicima, u samoj srži demokracije.

U izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima koji se obilježava 2. novembra napomenula je da bez naprednog, slobodnog i nezavisnog medijskog okruženja nije moguće na odgovornost pozivati vlade, poduzeća i društvo u cjelini.

– Upravo zbog ostvarivanja tog temeljnog prava novinari i medijski djelatnici u obavljanju posla prečesto su izloženi napadima, progonu, uznemiravanju i zastrašivanju. Osim toga, novinari mnogo češće stradavaju u našoj neposrednoj okolini nego u izvještavanju s ratnih područja – dodala je.

Prema podacima kojima raspolaže Međunarodno udruženje novinara samo su 2018. godini u incidentima povezanima sa svojim radom život su izgubila 94 novinara i medijska djelatnika, a stotine su neopravdano uhapšeni ili pritvoreni bez sudskog postupka.

I dalje se događa da vlade ne poduzmu dovoljno kako bi zaštitile novinare i počinitelje privele pravdi, upozorava Mogherini, a ponekad su počinitelji čak i same vlade.

– Kad za te zločine niko ne odgovara, njihov učinak je još razorniji. To narušava demokratiju te hrani strah, nepovjerenje i tjeskobu – podvukla je.

Prošlog mjeseca, podsjetila je visoka predstavnica EU, obilježena je godišnjica smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija, za čije ubojstvo još uvijek niko nije odgovarao i ubistva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije usred Evrope, što pokazuje da ni jedan dio svijeta nije pošteđen takvih zločina.

Mogherini je naglasila da na današnji dan potvrđuje da će se nastaviti odlučna borba protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima i svim se sredstvima zalagati za zaštitu slobode izražavanja radi sigurnosti novinara i medijskih djelatnika.

– U tu svrhu EU pruža podršku i pravnu pomoć putem mehanizma za branitelje ljudskih prava, koji omogućuje brzu reakciju kad se branitelji ljudskih prava, među njima i novinari, nađu u opasnosti – dodala je visoka predstavnica.

Evropska komisija 2019. godine izdvojila je 2,2 miliona eura podrške projektima Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF) za promociju kvalitetnog novinarstva i prekogranične saradnje medijskih djelatnika i samoregulatornih tijela.

– Ovaj dan posvećen je borbi protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima i prisjećamo se svih koji su izgubili živote i pretrpjeli napade zbog ostvarivanja slobode izražavanja, na internetu i izvan njega. Čvrsto stojimo uz one koji imaju hrabrosti dići glas u ime svih nas – zaključila je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Izvor: Delegacije EU u BiH

About The Author