Sud na Krimu pod ruskom kontrolom pokrenuo istragu protiv novinarke RSE-a

Prema lokalnim zakonima, kazna za javnu diskreditaciju aktivnosti ruske vojske iznosi 820 dolara

Sud na Krimu pod ruskom kontrolom pokrenuo istragu protiv novinarke RSE-a

Sud na Krimu koji su osnovale vlasti pod kontrolom Rusije saopćio je da je pokrenuo istragu protiv novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) Olene Yurchenko zbog „aktivnosti koje diskreditiraju ruske oružane snage“.

Sud u Kerchu saopćio je da je pokrenut postupak protiv Yurchenko, koja je radila kao urednica u projektu Krim.Realnosti (Crimea.Realities) na RSE.

U predmetu se ne precizira zbog kojih tačno aktivnosti je pokrenuta istraga protiv Yurchenko. Ona je pobjegla s Krima 2014. godine, nakon ruske nasilne aneksije tog ukrajinskog poluostrva.

Prema lokalnim zakonima, kazna za „javnu diskreditaciju aktivnosti ruske vojske“ iznosi 50.000 rubalja (820 dolara), a budući, slični prekršaji učinjeni u roku od godinu mogu dovesti do krivičnih prijava za koje je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora.

Predsjednik RSE Jamie Fly osudio je taj potez, nazvavši optužbe „smiješnim“.

– Mi smo uz Olenu Yurchenko dok se suočava sa još jednim pokušajem Kremlja da ušutka i zastraši one koji govore istinu o vlasti. Ove smiješne optužbe neće spriječiti novinare poput Olene da izvještavaju o užasu koji je ruski predsjednik Vladimir Putin proveo nad narodom Ukrajine – naveo je.

Rusija je 2014. godine nezakonito anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim nakon spornog referenduma za koji se vjeruje da je falsifciran, s rezultatima koji pokazuju da je skoro 97 posto birača podržalo pridruživanje Rusiji.

Najmanje 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i većinu evropskih zemalja, odbacilo je referendum kao nezakonit.

Izvor: RSE

About The Author