Podrška The Shift Newsu dok se bori za slobodu informacija s vladom Malte

Organizacije za slobodu medija i izražavanja osudile su pravne postupke čiji je cilj oslabiti nezavisnu štampu na Malti

Podrška The Shift Newsu dok se bori za slobodu informacija s vladom Malte
EPA - Ilustracija

Organizacije za slobodu izražavanja, slobodu medija i novinare izrazile su podršku The Shift Newsu dok se suočava sa sveobuhvatnom pravnom borbom u 40 slučajeva tužbi za slobodu informacija (FOI) koje je pokrenulo 40 vladinih tijela na Malti.

Ove žalbene tužbe predstavljaju ozbiljnu prijetnju ionako zabrinjavajućoj klimi slobode informacija i slobode medija u zemlji zbog čega su pozvali da se ovi slučajevi odmah odbace i da Vlada Malte u potpunosti poštuje svoje obveze slobode pristupa informacijama.

U julu 2021. godine malteški povjerenik za zaštitu podataka presudio je u korist 40 zahtjeva za slobodom informacija koje je podnio nezavisni medij The Shift News u okviru istrage o odnosima između suvlasnika Media Today Saviora Balzana i vladinih tijela.

Shift je posebno tražio popis svih ugovora i plaćanja između kompanija u vlasništvu Balzana i vladinih tijela, u svjetlu potrebe javnog interesa za transparentnošću u odnosima između nezavisnih medija i vlade u problematičnom medijskom krajoliku kojim dominira vlasništvo političkih stranaka.

Protiv rješenja povjerenika za zaštitu ličnih podataka svi su državni subjekti uložili identične žalbe. Na kraju je uložena žalba na svih 40 odluka, u kojima je imenovana osnivačica i urednica The Shift News Caroline Muscat, koja je podnijela zahtjeve za slobodom informacija.

Žalbeni sud do sada je donio 12 presuda, sve u korist The Shifta i povjerenika za zaštitu podataka. Ovih 40 vladinih tijela sada provode drugi krug žalbi na ove odluke, otvarajući još jednu frontu u ionako skupoj pravnoj borbi.

Čini se da ove tužbe nisu namijenjene pobjedi, već iscrpljivanju vremena i resursa The Shifta, te preusmjeravanju mogućnosti medija da prati izvještavanje u javnom interesu, istovremeno šaljući jasan signal drugima da će se malteška vlada boriti protiv pokušaja medija da dođu do informacija pod FOI zakonom.

Organizacije su osudile ove pravne postupke čiji je cilj oslabiti nezavisnu štampu na Malti i pozivali su da ih se odmah odbaci. Umjesto toga, malteška vlada mora ispuniti svoje obveze FOI-ja i odmah poduzeti korake za poboljšanje slobode informacija i slobode medija u zemlji.

Shift je pokrenuo kampanju grupnog finasiraranja kako bi pokrio visoke troškove povezane s vođenjem ove pravne bitke.

Pismo su potpisali Reporteri bez granica (RSF), ARTICLE 19, Udruga evropskih novinara, Odbor za zaštitu novinara, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), IFEX, Indeks cenzure, Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa (OBCT) i PEN.

Izvor: RSF

About The Author