RTRS I BNTV: O’Brien izazvao buru u Republici Srpskoj

Nevjerovatnih 17 minuta Dnevnika RTRS bilo je posvećeno čitanju optužnice kojom je konačno počelo suđenje Miloradu Dodiku pred Sudom BiH

RTRS I BNTV: O’Brien izazvao buru u Republici Srpskoj

RTRS: Uvrede i uljudba

  1. januar – 5. februar 2024.

OBRAĆANJE I KOMENTARI: „Američki diplomata optužio Republiku Srpsku za secesionizam“, „Koja je imovina vlasništvo BiH“, dio je najave o boravku u Sarajevu pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jamesa O’Briena. Od cjelokupnog O’Brienovog obraćanja na Fakultetu političkih nauka, gledatelji su čuli tek nekoliko rečenica: da „Republika Srpska nije i nikada nije bila država“ te da za imenovanje visokog predstavnika nije potrebna potvrda Vijeća sigurnosti UN-a. I to je bio samo povod za ine komentare predstavnika vlasti u RS-u. Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Sanja Vulić nazvala je obraćanje američkog diplomate „porazom demokratije“, a članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila da ju je „bilo sramota slušati da O’Brien podržava bilo kojeg visokog predstavnika“.
I na koncu Milorad Dodik. U nedostatku argumentovanih odgovora na analizu O’Brienovog viđenja stanja u BiH, predsjednik RS-a pokušao ga je diskreditovati. Otuda u već viđenom maniru koji koristi kada je u pitanju američki ambasador u BiH, i O’Briena je optužio za „podaništvo Sarajevu“, te da O’Brien „laže, jer državna imovina ne postoji, jer su to izmislili muslimani“. I ponovio prijetnje o secesiji „ako neko pokuša da takne imovinu RS-a“.

ULJUDBA NA SILU: Uredništvo Dnevnika 2 pokušalo je kako-tako u izvještaju „uljuditi“ Dodikov istup pa je gledatelje uskratilo za tvrdnju da „dok je on razgovarao s bivšom državnom sekretarkom SAD-a Madeleine Albright, O’Brien je bio potrčko koji je stajao iza vrata“.

Kada se sabere sav sadržaj izvještaja, poruka poslana gledateljima glasi da u svakom slučaju o Dejtonskom mirovnom sporazumu Dodik, Vulić i Cvijanović znaju daleko više od jednog od njegovih sukreatora (Dnevnik 2, 2. februar).

POLITIČKI ANALITIČARI: No i sama najava dolaska američkog diplomate u BiH dala je jasne naznake da što se vlasti RS-a tiče, on nije dobrodošao. Uredništvo Dnevnika 2 emitovanog 31. januara za sugovornike bira političke analitičare iz Beograda, koji su poručili da će mu „povjerovati da je za suverenu BiH samo ako sa sobom u SAD povede ambasadora te države u BiH“. Među njima i neizostavni Dragomir Anđelković s porukom da Amerikanci „nisu svojim pulenima rekli da je rat završen 1995. godine“.

NATO DELEGACIJA: Jednaka odioznost iskazana je i prema boravku u našoj zemlji delegacije NATO alijanse. O čemu su sa zvaničnicima BiH razgovarali, uredništvo Dnevnika 2 emitovanog prvog februara smatralo je da je nebitno da se saopšti gledateljima. Umjesto toga, bombastična najava izvještaja da je „boravak delegacije NATO-a obilježio politički ispad Denisa Bećirovića jer je izjavio da je strateški cilj BiH članstvo u NATO-u“. Dio ovog izvještaja bila je i reakcija ambasadora Ruske Federacije u BiH, koja je dobra ilustracija toga kako RTRS koristi dvostruke standarde pa svaki istup ambasadora SAD-a i Velike Britanije naziva miješanjem u unutrašnja pitanja BiH, no kada to čini ruski diplomata, komentar izostaje.

ORBAN POPUSTIO: Iz bloka vijesti iz svijeta izdvajamo vanredni samit čelnika država Evropske unije na kojem je usvojen novi paket finansijske pomoći Ukrajini. S posebnim fokusom na obrazloženje premijera Mađarske Viktora Orbana zašto je unatoč ranijem protivljenju ipak podržao ovu odluku.

Ocjena: 1, jer nižu nemamo

 

BNTV: Psovke Sanje Vulić

  1. januar – 5. februar 2024.

KOMPLETAN IZVJEŠTAJ: Boravak u BiH pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jamesa O’Briena bila je vijest dana u Dnevniku 2 emitovanom 2. februara. Za razliku od RTRS-a, gledatelji su imali priliku upoznati se sa svim ključnim temama o kojima je govorio kada je u pitanju BiH. Od neupitne podrške SAD-a njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, porukom da RS nije država i nema pravo na secesiju te kritikama koje je poimenično uputio Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, ali i posredno SDA-u referirajući se na Sebiju Izetbegović.

Novinari su prenijeli i reakciju Dodika koji je ponovo pokazao da kad god nema argumente poseže za primitivnim uvredama, te je tako O’Briena nazvao „potrčkom Madeleine Albright“.

Izdvajajući sadržaj optužnice protiv Milorada Dodika, kratku konstataciju postupajuće sutkinje Sene Uzunović o presumpciji nevinosti, komentar Dodika, ali i njegovog branitelja i pravnog savjetnika Ante Nobila, BNTV je gledateljima prenio ključne informacije o konačnom početku suđenja predsjedniku RS-a pred Sudom BiH. Uz to, gledatelji su imali priliku čuti/vidjeti i način, nepriličan bilo kojoj javnoj osobi, na koji je zastupnica SNSD-a u PSBiH Sanja Vulić stala u odbranu svog partijskog šefa.

ZLOUPOTREBE JAVNOG NOVCA: Iz Dnevnika 2 od 2. februara izdvajamo nekoliko izvještaja koji su ukazali na to kako predstavnici vlasti zloupotrebljavaju javni novac i javne resurse.

Firmi supruge Vojina Mitrovića, ministra saobraćaja RS, dodijeljena je koncesija za izgradnju solarne elektrane u Hercegovini, i niko u entitetskoj vladi to ne smatra sukobom interesa.

Darko Banjaca, narodni poslanik NPS-a i direktor banje Mlječanica, dodijelio je firmi sina odbornika svoje stranke iz Kozarske Dubice bez tendera ugovor za opremanje obnovljenog dijela ovog lječilišta. Firma se inače primarno bavi prodajom jaja.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva (SNSD) odbija da opozicionim odbornicima i novinarima dostavi podatke o tome kome su dodijeljeni grantovi za razvoj privrede i poljoprivrede uz obrazloženje da je izborna godina.

IZBORNI CINIZAM: Koliko se vladajuće strukture opiru tehničkim izmjenama izbornog zakonodavstva, svjedočili smo iz izvještaja o sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje su cijeli proces zaustavili delegati SNSD-a i HDZ-a. Koliko mogu biti cinični, najbolje se vidjelo iz komentara delegata SNSD-a koji su ustvrdili da bi predložene izmjene dovele do zloupotreba izbornog procesa!?

Ocjena: 6

 

Kad razlike nestaju

Zašto se Srbija užurbano naoružava, koga ima namjeru gađati „dronovima kamikazama“ te s kim ili protiv koga namjerava ratovati, pitanja su koja ne postavljaju novinari ni RTRS-a ni BNTV-a. Ne pitaju se ni šta na demonstraciji novog naoružanja radi Milorad Dodik. I to je, kada je u pitanju Srbija oličena u Aleksandru Vučiću,  jedna od tema povodom koje nema razlike između ovih medijskih kuća.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaj da su Oružane snage BiH ostale bez sredstava za nabavku višenamjenskog helikoptera. Taj novac, a riječ je o 3,8 miliona KM, bez javnog je poziva dodijeljen neprofitnim organizacijama. Direktor Helsinškog odbora za zaštitu ljudskih prava RS, Branko Todorović, istakao je da je riječ o nezakonitom postupku dodjele sredstava s ciljem da stranke na vlasti stave NVO-e koji su dobili novac pod svoju kontrolu.

Minus sedmice

RTRS

Nevjerovatnih 17 minuta Dnevnika 2 od 5. februara bilo je posvećeno čitanju optužnice kojom je nakon više odlaganja počelo suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku pred Sudom BiH. Branka Kusmuk „podučila“ je postupajuću sutkinju i tužitelje kako trebaju raditi svoj posao, sve to uz vlastite komentare. Ukupno, ništa novo nije rečeno osim već uobičajenih tvrdnji o „politički montiranom procesu, u kojem ne vrijedi pravo, već politika igra svoju ulogu“. U komentarima cijele svite koja je Dodika pratila i ovaj put na suđenje, a koju su osim Željke Cvijanović i Radovana Viškovića činili i ministri u Vladi RS-a, narodni poslanici i rukovodioci državnih institucija, izdvajamo tvrdnju premijera RS-a da je sutkinja Sena Uzunović, kojoj je predmet presigniran, „dobila pismeni američki nalog da to mora završiti“.

Istovremeno, gledatelji su uskraćeni za krajnje neprimjereno ponašanje Sanje Vulić, predsjednice kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je sutkinji Uzunović uputila niz psovki ispred Suda BiH. Umjesto toga, donesena je reakcija Sanje Vulić na izjavu ministra policije Federacije BiH Ramiza Isaka  koji je kazao da bi Parlamentarna skupština trebala preispitati ponašanje državne parlamentarke. Koja je, ne pokazujući ni na trenutak makar i trun nelagode zbog svog ponašanja, kazala da ima pravo da iskaže svoj politički stav!?

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author