ČEŠKI MILIJARDER KRETINSKY ULAZI U VLASNIŠTVO FRANCUSKOG LISTA LE MONDEA

Češki milijarder Daniel Kretinsky nastavlja ulagati u francuska glasila ulaskom u poznati dnevni list Le Monde, gdje postaje manjinski ulagač. Daniel Kretinsky, dosad nepoznat u Francuskoj, kupio je 49 posto dionica francuskog komercijalnog bankara Matthieua Pigassea u holdingu Le Nouveau Monde. Već je prisutan u više francuskih časopisa, poput tjednika Marianne. Točan udio Kretinskog u […]

ČEŠKI MILIJARDER KRETINSKY ULAZI U VLASNIŠTVO FRANCUSKOG LISTA LE MONDEA

Češki milijarder Daniel Kretinsky nastavlja ulagati u francuska glasila ulaskom u poznati dnevni list Le Monde, gdje postaje manjinski ulagač.

Daniel Kretinsky, dosad nepoznat u Francuskoj, kupio je 49 posto dionica francuskog komercijalnog bankara Matthieua Pigassea u holdingu Le Nouveau Monde. Već je prisutan u više francuskih časopisa, poput tjednika Marianne.

Točan udio Kretinskog u utjecajnom dnevniku nije poznat. No Pigasse sada zajedno s njim kontrolira holding Le Nouveau Monde.

Matthieu Pigasse je na sastanku s dioničarima, predstavnicima novinara i upravom u četvrtak ujutro potvrdio da je ulaganje Kretinskog “manjinsko i ne osigurava mu kontrolu” u toj važnoj medijskoj grupi koja je 2017. postala rentabilna nakon višegodišnjeg deficita.

Grupa češkog milijardera u Francuskoj, Czech Media Invest (CMI), ranije je kupila tjednik Marianne a upravo pregovara o kupnji niza velikih časopisa, među kojima su Elle i Tele 7 dana.

Kretinsky (43) se obogatio mešetarenjem na burzi a zatim i ulaganjem u energetski sektor. Smatraju ga petim najbogatijim Čehom a časopis Forbes procjenjuje mu imovinu na 2,3 milijarde eura. Usto je vlasnik najuspješnijeg nogometnog kluba u zemlji, praške Sparte.

“Bila je to za mene građanska odluka. Val populizma i nacionalizma koji je zahvatio Europu dijelom je povezan sa gospodarskim slabljenjem tradicionalnih medija”, rekao je u rijetkom razgovoru za Le Figaro.

hnd.hr

About The Author