Napadač na Hadžifejzovića pušten da se brani sa slobode

Hadžifejzović kaže da je takva odluka Suda – odluka protiv novinara

Napadač na Hadžifejzovića pušten da se brani sa slobode
Foto: Face TV/ Avaz.ba

Općinski sud u Sarajevu, na ročištu o određivanju pritvora odlučio je da Abdulah Hajdarević koji se sumnjiči za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti osnivača i vlasnika Face TV-a Senada Hadžifejzovića, uz mjere zabrane može da se brani sa slobode.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla pravna zastupnica Senada Hadžifejzovića, advokatica Adna Dobojlić, odluka nije konačna, budući da Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima pravo na žalbu u roku od 24 sata, a nakon toga će Sud ponovo odlučivati o žalbi.

– Ja sam novinar. Ja ne bih trebalo da komentiram sudske presude, čak ni kada se mene tiču, ali sam duboko razočaran odlukom suda, ne zbog mene, već zbog svih nas novinara. Ovo je odluka protiv novinara – rekao je Hadžifejzović nakon odluke suda.

Hajdarević je u petak navečer 28. maja, uz prijetnje pokušao da uđe u prostorije Face TV-a dok je trajao Centralni dnevnik, emisija koju uređuje i vodi Hadžifejzović. U tome ga je spriječilo osiguranje, a vrlo brzo je na lice mjesta stigla i policija.

Prije dolaska u prostorije Face TV-a Hajdarević je kako su naveli urednici i novinari te televizije slao prijeteće poruke, te da je u jednoj od njih pisalo “Pozdrav od Sebije Izetbegović”.

Sve se desilo nakon što se Senad Hadžifejzović u nekoliko posljednjih emisija bavio temom diplome direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović supruge lidera Stranke demokratske akcije (SAD) Bakira Izetbegovića.

– To vam govori da ne smijemo da govorimo o respiratorima. To vam govori da ne smijemo da govorimo o Izetbegovićevoj veleizdaji, gdje je odglumio po vlastitom priznanju, da je odigrao, predstavu u Vijećnici u vezi s revizijom tužbe BiH protiv Srbije za genocid u Srebrenici. To nam govori da ne smijemo da govorimo ni o čemu. To nam govori da ne smijemo da govorimo o diplomi Sebije Izetbegović, o njihovim diplomama, o njihovim školovanjima – kaže Hadžifejzović.

Prije Hajdarevićevih prijetnji na sadržaj jedne od Hadžifejzovićevih emisija saopćenjem je reagirao Gradski odbor SDA Mostar, navodeći da je sadržaj emisije u kojoj je govoreno o raspodjeli vlasti između SDA i Hrvatske demokratske zajednice u tom gradu “propagandna podvala koju sa svoje televizije plasira Senad Hadžifejzović”.

Nekoliko desetina građana okupilo se u subotu navečer, 29. maja, ispred Face televizije u Sarajevu kao znak podrške osnivaču i vlasniku te medijske kuće Senadu Hadžifejzoviću.

Upravni odbor Udruženja BH novinara je osudio “govor mržnje i političke pritiske” usmjerene prema Face televiziji i njenom osnivaču i uredniku.

– Politički pritisci SDA i ključnih ljudi iz ove stranke na Face TV i Senada Hadžifejzovića lično, koji traju već sedmicama, predstavljaju nedozvoljeno uplitanje u uređivačku politiku ovog medija i organiziranu hajku s ciljem targetiranja Hadžifejzovića i njegovog medija kao ‘neprijateljskog’, antipatriotskog i propagandističkog – saopćeno je iz Udruženja.

Naveli su da je organizirana hajka SDA na Face TV dodatno podržana svakodnevnim objavama na društvenim mrežama simpatizera i članova ove stranke, koje su obilježene govorom mržnje, uvredama, psovkama i prijetnjama.

Izvor: RSE

About The Author