Macron: Zabrana nošenja abaje u francuskim školama bit će beskompromisna

Opoziciona političarka Danièle Obonoe ovu je zabranu nazvala “novom islamofobičnom kampanjom”

Macron: Zabrana nošenja abaje u francuskim školama bit će beskompromisna
Foto: Encyclopedia Britannica

 

Francuske vlasti bit će “beskompromisne” u provođenju nove zabrane nošenja abaje u školama, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon donošenja odluke o zabrani nošenja abaje, duge široke haljine koju nose muslimanke, u nadolazećoj akademskoj godini.

Zabrana, koju je najavio francuski ministar obrazovanja, posljednja je u nizu spornih ograničenja u zemlji na odjeću koja se povezuje s muslimanima. Kritizirali su je brojni opozicioni zastupnici, uključujući Danièle Obono, koja ju je nazvala “novom islamofobičnom kampanjom”.

U razgovoru s novinarima nakon posjete stručnoj školi u regiji Vaucluse u južnoj Francuskoj, Macron je ponovio da vjerskim simbolima bilo koje vrste nema mjesta u francuskim školama prema načelu zemlje “laïcité”, što se grubo prevodi kao “sekularizam”.

– Škole su u našoj zemlji sekularne, besplatne i obavezne, i upravo je to uvjet koji omogućuje državljanstvo. Stoga vjerskim simbolima bilo koje vrste nema mjesta u njima i snažno ćemo braniti takav sekularizam – najavio je Macron.

Učitelji i direktori francuskih škola neće biti sami u provođenju zabrane, rekao je Macron, dodajući da će francuske vlasti biti “beskompromisne u vezi s tim pitanjem”.

– U srednje škole ili fakultete direktorima i nastavnicima bit će poslano posebno osoblje koje će im pružiti podršku i uključiti se u potreban dijalog s porodicama i studentima – dodao je.

Francuska je proteklih godina uvela niz kontroverznih zabrana i ograničenja na odjevne predmete uobičajene islamske nošnje, što je često izazvalo bijes muslimanskih zemalja i međunarodnih agencija.

Prošle su godine zakonodavci podržali zabranu nošenja hidžaba i drugih “upadljivih vjerskih simbola” na sportskim takmičenjima. Amandman je predložila desničarska stranka Les Républicains, koja je tvrdila da bi hidžab mogao ugroziti sigurnost sportašica koje ga nose dok se bave sportom.

Ranija francuska zabrana nikaba, velova koji pokrivaju cijelo lice kojeg nose neke muslimanke, prekršila je ljudska prava onih koje su ga nosile, utvrdio je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda 2018. godine.

Izvor: CNN

About The Author