Hayat TV zaprijetio gašenjem programa, ugroženo 160 radnih mjesta

Dobili su ponudu za 2022. godinu prema kojoj bi trebali električnu energiju plaćati 312 posto skuplje

Hayat TV zaprijetio gašenjem programa, ugroženo 160 radnih mjesta
Foto: Hayat.ba

Hayat TV je u izdanju Vijesti u 7, njihove centralne informativne emisije, zaprijetio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivredi BiH ukoliko ova firma ostane pri svojoj prvobitnoj ponudi da cijena električne energije za narednu godinu bude tri puta veća od dosadašnje.

– Ionako pandemijom uzdrmana privreda sada bi, prema odluci nadležnih i odgovornih iz Vlade Federacije i resornog ministra Nermina Džindića, trebala nositi dodatne terete. Domaći privrednici više ne mogu podnijeti štetne, nepravedne i neosnovane namete – navode.

Na to su upozorili i ranije, kada su iz Udruženja poslodavaca Federacije pozvali da se ne potpisuju novi ugovori za isporuku električne energije koje kompanijama šalje Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Kako kažu i iz Sindikata stiže upozorenje na samom kraju 2021. godine koju je obilježio masovni odlazak radnika, enorman porast troškova života, nepostojanje definirane minimalne plate te deseci hiljada nesigurnih radnih mjesta, da nema opravdanja za poskupljenje električne energije.

Istaknuto je i to da je i Hayat dobio ponudu za 2022. godinu prema kojoj bi trebao električnu energiju plaćati 312 posto skuplje – 68.000 umjesto dosadašnjih 22.000 KM mjesečno.

Obavijestili su Vladu i premijera Federacije, ministra Džindića, kao i Upravu Elektroprivrede, da su prinudili Hayat da od 1. januara 2022. godine prekine emitiranje programa i uručiti otkaze za 160 svojih radnika.

– Ostanu li svi pri sramno visokom poskupljenju električne energije, broj otkaza u Federaciji mjerit će se desecima hiljada. Takav kolaps ni Federacija neće preživjeti, a krivci su poznati – poručili su i simbolično pokazali kako bi izgledalo da dođe do eventualnog prekida programa.

Izvor: Hayat/N1

About The Author