APEL MEDIJIMA U BIH: Izvještavajte o izbjeglicama i migrantima poštujući njihova ljudska prava i dostojanstvo

Članovi Udruženja/udruge BH novinari pozivaju medije iz cijele Bosni i Hercegovini da sa mnogo više profesionalizma, odgovornosti i novinarske etike izvještavaju o migrantima i izbjeglicama iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih država Bliskog i Srednjeg Istoka, koji u sve većem broju dolaze u BiH. Senzacionalizam u medijskim izvještajima, huškanje, ksenofobija, diskriminacija i rušenje ljudskog dostojanstva […]

APEL  MEDIJIMA U BIH:   Izvještavajte o izbjeglicama i migrantima poštujući njihova ljudska prava i dostojanstvo

Članovi Udruženja/udruge BH novinari pozivaju medije iz cijele Bosni i Hercegovini da sa mnogo više profesionalizma, odgovornosti i novinarske etike izvještavaju o migrantima i izbjeglicama iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih država Bliskog i Srednjeg Istoka, koji u sve većem broju dolaze u BiH.

Senzacionalizam u medijskim izvještajima, huškanje, ksenofobija, diskriminacija i rušenje ljudskog dostojanstva i prava, posebno djece, predstavljaju ozbiljna kršenja vrijednosti novinarske profesije. Zbog toga apeliramo na urednike i novinare da istinito, vjerodostojno i uz poštivanje ličnog integriteta svih migranata i izbjeglica, pišu o njihovim potrebama, teškoćama sa kojima se suočavaju ili zahtjevima prema državnim organima BiH.

Pozivamo također kolege novinare i urednike da sa mnogo više kriticizma i objektivnosti prihvataju i propituju izjave zvaničnika i nositelja najodgovornijih funkcija u BiH, koji svojim javnim istupima ne doprinose rješavanju problema stotina stranih državljana, među kojma je značajan broj žena i djece, već ih  neutemeljeno kriminaliziraju i koriste u dnevnopolitičke svrhe. Mediji i novinari moraju imati profesionalnu distancu prema takvim izjavama i političarima, te ih staviti u kontkest zakonskih obaveza države BiH  i odredbi međunarodnog humanitarnog prava.

Članovi Skupštine Udruženja/udruge BH novinari, okupljeni na zasjedanju u Sarajevu

About The Author