Režim Viktora Orbana nastavlja slamati medijski pluralizam u Mađarskoj

Mađarsko Vijeće za medije uništava medijski pluralizam koji bi trebao štititi, smatraju u RSF-u

Režim Viktora Orbana nastavlja slamati medijski pluralizam u Mađarskoj
Foto: DW

Tilos Rádió, nezavisna radijska stanica sa sjedištem u Budimpešti, uskoro će biti uklonjena iz programa nakon sankcije mađarskog Vijeća za medije zbog čega su Reporteri bez granica (RSF) upozorili evropske institucije na tu nerazmjernu sankciju i pozivaju Vijeće za medije da na transparentan i nediskriminirajući način ispita ponudu radijske stanice za njezinu frekvenciju.

Vijeće za medije – čiji su svi članovi bliski vladajućoj stranci premijera Viktora Orbána Fidesz i pod njegovom su kontrolom – odbilo je obnoviti licenciju Tilosu Rádióu. Ako ponuda ove radijske stanice s podrškom slušatelja ne bude uspješna, bit će joj onemogućeno emitiranje od 3. septembra, kada joj ističe važeća dozvola.

Razlog za odbijanje obnavljanja licence Vijeće za medije je navelo “ozbiljno i višekratno kršenje” medijskog zakona. No, u stvarnosti, ti su prekršaji bili samo manje administrativne pogreške počinjene tokom sedam godina emitiranja po trenutnoj dozvoli. Odluka je donesena samo devet dana nakon posljednje pobjede Orbana na parlamentarnim izborima.

– Mađarsko Vijeće za medije uništava medijski pluralizam koji bi trebao štititi. Oružje premijera Viktora Orbána ponovno je nametnulo nesrazmjernu sankciju jednom mediju koristeći manje pogreške kao izgovor – kazao je Pavol Szalai, šef odjela za Evropsku uniju i Balkan RSF-a.

Pozivao ih je da razmotri ponudu Tilosa Rádióa u novom postupku na transparentan i nediskriminirajući način u skladu s evropskim pravom, a zemlje članice EU-a i Evropsku komisiju da pokažu odlučnost u odgovoru na nedjela mađarskog medijskog regulatora.

Poričući bilo kakvu pristranost ili proizvoljno donošenje odluka, Vijeće za medije optužuje Tilosa Rádióa za niz kršenja zakona o medijima iz 2010. godine, uključujući propuštanje podataka koji potvrđuju usklađenost s programskim kvotama i kršenje pravila o razvrstavanju programa prema dobnim grupama emitiranjem programe koji sadrže psovke i nečuvene primjedbe.

Tilos Rádió osporava neke od navoda Vijeća za medije i kao svoju odbranu navodi ograničene ljudske i tehničke resurse. Također se tvrdi da su povremeni jezični propusti neizbježni tokom gotovo sedam godina rada pod sadašnjom licencom, s obzirom na raznolikost njezinih programa i slušatelja.

RSF je pozvao zemlje članice EU-a da mađarsku vladu smatraju odgovornom za ovo posljednje kršenje slobode medija, posebno kada se Mađarska 23. maja pojavi pred Vijećem EU-a prema takozvanom postupku iz člana 7. za kršenje temeljnih vrijednosti EU-a.

Izvor: RSF

About The Author