Performansom u Sarajevu osuđen govor mržnje u javnom prostoru

Cilj je u mladima probuditi svijest o tome da su različitosti bogatstvo i da je jedino prihvatljivo da se uz potpuno očuvanje identiteta poštuje i razumije drugi i drugačiji

Performansom u Sarajevu osuđen govor mržnje u javnom prostoru
Foto: BHRT.ba

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini organiziralo je danas, u okviru projekta “Vjerski službenici i mladi protiv govora mržnje” performans u Sarajevu ispred Katedrale, kojim su osudili govor mržnje u javnom prostoru i svakodnevnoj komunikaciji u društvu.

To je posljednji, četvrti performans koji se prethodno upriličen u Zenici, Tuzli i Banjoj Luci.

Mladi glumci-amateri su performansom pokušali ukazati na pozitivan odnos prema svojim vršnjacima, uz iskazivanje razumijevanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg.

– Veoma je važno u mladima probuditi svijest o tome da su različitosti bogatstvo i da je sasvim u redu, i naposljetku jedino prihvatljivo, da se uz potpuno očuvanje identiteta poštuje i razumije drugi i drugačiji – poručili su iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Ističu da su mladi željni pozitivnog odnosa prema budućnosti i treba im pokazati i da su oni ti koji je kreiraju i da će sutra biti nosioci važnih društvenih procesa.

– U ovom čudnom vremenu, kada svjedočimo raznorazne teškoće prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti u potpuno novim i izazovnim okolnostima, ovakve poruke treba što jasnije da odjekuju, jer nam pozitivne riječi koje dolaze od mladih ostalim građanima dođu kao lijek na ranu – kazali su.

Međureligijsko vijeće u BiH je organizacije koja već 23 godine radi na međureligijskom dijalogu i pomirenju, okupljajući četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice na prostoru BiH: Islamsku zajednicu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Katoličku crkvu i Jevrejsku zajednicu.

Projekt “Vjerski službenici i mladi protiv govora mržnje” se uskoro završava osnivanjem Mreže mladih Međureligijskog vijeća u BiH, s ciljem da mlade ljude, okrenute ka crkvama i vjerskim zajednicama, aktivnije uključe u međureligijski dijalog i zajednički rad za bolju budućnost i kreiranje mogućnosti za mlade ljude koji žive u BiH.

Projekat se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za razvoj (USAID), saopćeno je iz MRV u BiH.

Izvor: MRV/Fena

About The Author