Odbranimo naše rijeke

IN MEDIA PRESS: Kako privatni kapital uništava neprocjenjivo blago – rijeke Federacije BiH? Kako se arhitekte bore protiv policijske brutalnosti? Ko je ubio omiljenog gorilu u Ugandi?

Odbranimo naše rijeke
Foto: Avaz.ba

Napad na rijeke Federacije BiH

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Klarić je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijeka u Federaciji BiH.

Autor deklaracije je skupina udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH.

U Federaciji BiH ugrožene su rijeke ne samo kao staništa brojnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, nego i kao resursi koji koriste ljudima, od navodnjavanja zemljišta, rekreaciju, sport ili turizam.

Brojni su načini njihovog ugrožavanja, a jedan od trenutno najaktuelnijih je izgradnja velikog broja mini hidrocentrala. Klarić poručuje da njihovu izgradnju karakteriše netransparentnost, a da je interes lokalne zajednice u potpunosti zanemaren u korist interesa investitora kao i da se koriste slabosti zakonodavstva kako bi se što više od lokalnih zajednica uzelo što podrazumijeva “nepoštivanje ekološki prihvatljivih protoka vode, neadekvatne okolinske dozvole, neefikasne inspekcije i sl.”

“U tom smislu Deklaracija koju sam uputila u proceduru donosi rješenje. Njom se, između ostalog, zahtijeva proglašenje moratorija na izgradnju malih hidroelektrana kao i obustava svih daljnjih radova/projekata na našim rijekama dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka usvajanja strategija, planova, programa, zakona, inspekcija, kazni i drugih pratećih dokumenata.

Također, predviđa se ukidanje fiksnih nerazumno i neopravdano visokih podsticaja i uvodjenje tzv. aukcija za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana i drugih izvora obnovljivih i održivih izvora energije u FBiH, kroz planiranje zadovoljenja energetskih potreba na osnovu široke javne rasprave s obavezujućim zaključcima”, rekla je Klarić.

Ukratko poručuje – rijeke su izvor blagostanja, ali to blagostanje nije samo novac, što vlast i investitori neće da vide i to moramo promijeniti. (Klix)

 

Arhitekte i dizajneri protiv policijske brutalnosti

Jammie Holmes, umetnik iz Dalasa, leteo je iznad američkih gradova, sa transparentima na kojima su ispisane poslednje reči George Floyd-a, koji je prošle nedelje ubijen od strane policije.

Holmes je leteo preko Detroita, Los Anđelesa, Dalasa, Majamija i Njujorka, u subotu 30. maja, noseći različite transparente sa Flojdovim poslednjim rečima.
Napravio je transparente sa frazama, „Molim te, ne mogu da dišem“, „Boli me stomak“, „Sve me boli“ i „Ubiće me“ ispisane crnim slovima, kako bi se mogli videti na nebu. Peta fraza: „Boli me vrat“ je u crvenoj boji.

Osim što javno širi reči, nada se da će se fotografije transparenta u letu, masovno deliti na društvenim mrežama.
Avioni s transparentima, povezali su ta mesta širom Sjedinjenih Država, kako bi podržali Mineapolis u nacionalnom protestu protiv policijske brutalnosti, unutar afro-američke zajednice. (Arhitekton)

 

Borba protiv stereotipa

BiH je nažalost zbog zadnjeg rata postala negativan primjer u svjetskim medijima i globalnom diskursu. Naravno, taj imidž se uvezao za neke njene prijašnje historijske momente, naročito Sarajevski atentat, ali i sveopći stav prema Balkanu kao nedovoljno europeiziranoj i nestabilnoj regiji ispunjenoj animozitetima i eksplozivnim narcizmom sitnih razlika. Kao što to često biva u društvima koja su dugoročno podređena stereotipima i predrasudama, sami mi doprinosimo tom imidžu, prihvatamo ga kao sudbinsku istinu ili još gore, kao genetsku predispoziciju. Potreba da problematizujem taj stereotip je proizašla pomalo iz ličnih iskustava pošto sam primijetila promjene u stavovima ljudi kada bi čuli da sam iz BiH, ali i iz profesionalnih razloga jer mi historijski izvori iz predmodernog perioda ukazuju na nešto drugačije i često suprotno. Konačno, da bi postojala međusobna netolerancija i otuđenost mora postojati i bliskost. Svađu uvijek uslovljava doza prisnosti. Argumenti koji su upereni protiv BiH i cijele regije proističu uglavnom iz evropskih društava u kojima su se historijske različitosti sistematski iskorijenile kroz višestoljetne vjerske ratove ili su se asimilirale, a njihova sadašnja kriza politike useljeništva ukazuje na dubinu kolektivne konfuzije i ksenofobije. (Amila Buturović, Tačno.net)

 

Vrijedna ekipa sakupila dvije tone otpada

Plastične flašelimenke, tkanina, papirstaklo – samo su mali deo otpada koji su aktivisti iz Tomislavgrada okupljeni u grupi “tomislavgrad.public“, zajedno s stanovnicima mesta Mesihovina, prikupili u akciji čišćenja ovog sela.

Vredna ekipa sastavljena od više od 30 članova prikupila je više od 2 tone otpada.

Za 3 sata prešli su više od 5 km duž magistralnog puta M6.1. Meštane nije dao omesti ni nepristupačan teren, a najveća poruka upućena je vozačima koji na putu ove deonice Tomislavgrad-Posušje bacaju smeće svih vrsta.

Inače, aktivisti sprovode ekološke akcije u svih 59 tomislavgradskih naseljenih mesta, a odziv njihovih sugrađana je odličan. (Bljesak.info)

Krivolovci ubili omiljenog gorilu, vođu čopora

Ugandske vlasti privele su četvoricu muškarca povezanih s ubojstvom 25-godišnjeg mužjaka gorile, koji je bio vođa čopora i iznimno popularan među turistima.

Mužjak nazvan Rafiki ubijen je u nacionalnom parku Bwindi. Nestao je 1. lipnja, a njegovo je tijelo pronađeno dan poslije.

Nacionalni park, pod zaštitom UNESCO-a, smješten blizu granice s Demokratskom Republikom Kongo, gusta je prašuma površine 320 četvornih kilometara. U tom nacionalnom parku žive čovjekoliki majmuni, slonovi, antilope i druge divlje životinje.

Turiste većinom privlači otprilike 400 planinskih gorila koji obitavaju u tom području. U Bwindiju živi otprilike polovica svjetske populacije gorila. Ugandska služba za divlje životinje (UWA) objavila je da su četiri muškarca zatvorena zbog uloge u ubojstvu Rafikija.

Jedan je muškarac “priznao ubojstvo gorile u samoobrani” i tvrdi da ga je gorila navodno napala dok je lovio s ostalim uhićenima, stoji u priopćenju. Rafiki je bio vođa čopora, naziva Nkuringo, od 17 gorila. Krivolov je čest u Ugandi te policija često objavi da je zaplijenila skupocjene predmete poput bjelokosti, nosorogova roga, pangolinovih ljuski itd. (Jutarnji list)

About The Author