BHT1 I FTV: Cirkus u Konjicu

Jedna od najvećih kriza u proteklim decenijama trese BiH, a javni servisi imaju mnogo propusta u praćenju turbulencija koje izaziva Milorad Dodik

BHT1 I FTV: Cirkus u Konjicu
Foto: SDP/Radiosarajevo.ba

BHT1: Neustavno djelovanje Milorada Dodika

  1. juni – 4. juli 2023.

KO KOGA HAPSI? Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ministar odbrane BiH Zukan Helez, inače partneri u vlasti, razmijenili su žestoke poruke. Potonji je poručio, u kontekstu političke krize izazvane Dodikovim neustavnim djelovanjem, sljedeće: “Ako plan A propadne, postoji i plan B”. Nešić je uzvratio kako će Heleza pozvati na razgovor u sigurnosne agencije da da izjavu o “planu B” te da očekuje i eventualno hapšenje kolege ministra.

IMA LI KOALICIJE NA NIVOU DRŽAVE? Ima li nastavka koalicionog djelovanja na državnom nivou dok jedan od partnera neustavno djeluje – prilog na BHT1 najavljuje sastanak u Konjicu. I onda se daje prostor Željki Cvijanović, koja kaže kako u okviru 14 prioriteta postoji i podtačka o reformi Ustavnog suda BiH, a Milorad Dodik kaže kako ima puno otvorenih pitanja. Branislav Borenović najvišu pravosudnu instituciju naziva “krnji Ustavni sud”. I sve je ovo atmosfera koju nam BHT1 podastire pred sastanak koalicionih partnera u Konjicu.

ŠTA SE DESILO U KONJICU? Milorad Dodik i Dragan Čović su za uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a Trojka protiv – epilog je sastanka u Konjicu. Za isti sto su koalicioni partneri sjeli nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a. Više od tri sata iza zatvorenih vrata sjedili su predstavnici Trojke, SNSD-a i HDZ-a, a šta je javnost saznala nakon sastanka? Ne puno, ponovljene Dodikove riječi o nepriznavanju Ustavnog suda BiH sa stranim sudijama, njegov koalicioni partner Dragan Čović kaže kako nema EU za BiH sa strancima u Ustavnom sudu BiH. Nermin Nikšić iz SDP-a i Dino Konaković iz NiP-a govore o crvenim linijama, o udarcima na ustavni poredak BiH, a Edin Forto iz Naše stranke, kako kaže reporterka, jedini je realno opisao atmosferu sa sastanka: “Danas smo prisustvovali bahaćenju, bezobrazluku i vrijeđanju – svemu onome u čemu ne želimo da učestvujemo”. Bez obzira na oprečne stavove, svi koalicioni partneri i izabrani zvaničnici će u svoje klupe, blokade vlasti nema, zaključuje se na kraju priloga.

Ocjena: 7

 

FTV: Prekrajanje historije

  1. juni – 4. juli 2023.

SMJENA DODIKA? Dodik, pa Dodik, pa reakcije na sporni zakon koji stavlja van snage odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a, pa podrška integritetu i suverenitetu BiH. Ali, šta sad? Nema adekvatnih poteza, samo saopštenja i osude, pravilno registruju stanje stvari na FTV-u. Reporterka Mima Golubić pravi prilog o tome koliko daleko će predsjednik RS-a ići, a šta kažu analitičari: “Smjenjivanje Dodika ne dolazi u obzir jer bi to tek izazvalo puno veću krizu”, kaže Žarko Papić. Dakle, ne postoji niko ko može da mu stane u kraj dok rastače državu – to je poruka koju gledatelji mogu sastaviti iz mozaika vijesti i priloga koji se redaju u dnevnicima.

PSOVKE KOJIH NEMA: Sastanak SNSD-a, HDZ-a i lidera Trojke u Konjicu otvara Dnevnik 2 – dogovora nema, razgovori se nastavljaju. Rasprava i nadmudrivanje – glavna tema izglasani zakon u NSRS-u o Ustavnom sudu BiH. Strane sudije su nepoželjne u Ustavnom sudu, na tome insistiraju Dodik i Čović, a reporterka prenosi kako je sastanak u Konjicu protekao u bahaćenju i bezobrazluku, čak i u vrijeđanju. Sve u svemu, prilog koji je mogao imati mnogo više detalja sa sastanka, uključujući i samo propitivanje da li je susret trebao biti održan – u kontekstu svih dešavanja.

TABLA U ISTOČNOM SARAJEVU: Ko prekraja historiju i amnestira krivce? Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, smatra kako je taj grad stvoren zbog 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo. Zašto su Srbi napuštali Sarajevo, kako to izgleda kad se tumači 31 godinu kasnije? Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić uzvraća: “I hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina”. A zarad istine i shvatanja kako su se stvari odvijale u ratnom i postratnom periodu, ovdje je nedostajala pozadinska priča o odlasku stanovnika srpske nacionalnosti iz grada pod opsadom, a onda i nakon reintegracije kad ih je na odlazak pozvao Momčilo Krajišnik.

Ocjena: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA

FTV drži pažnju i na ponekad zaboravljenoj temi – o ograničavanju medijskih sloboda kroz predloženi Krivični zakonik RS. Dekriminalizacija klevete nailazi na rezervisan stav u pravosudnim institucijama, dok novinari opet potcrtavaju koliko će to nanijeti štete slobodnom medijskom djelovanju.

Haos na ulicama Francuske nakon ubistva mladića, a u dnevnicima FTV-a se bave i temom transparentnosti izbornog procesa, što je jedan od prioriteta na putu ka Evropskoj uniji. Navodi se kako bh. vlasti još ne nude rješenje za smanjenje izbornih prevara i vraćanje povjerenja građana u izborni proces, te da je elektronsko glasanje i dalje misaona imenica. BHT1 ostaje na svom poznatom fokusu: potrošačka korpa i udarci na džepove građana, te koliko teško preživljavaju u današnjoj BiH.

Plus sedmice

BHT1 

Reporterka Amela Durmo javlja se uživo nakon novih odluka visokog predstavnika i posezanja za bonskim ovlastima. Suspendirani su zakoni NSRS-a i izmijenjen Krivični zakon, pa će svako podrivanje ustavnog poretka biti krivično djelo. Slijedi Dodikova reakcija: očekivano, negira legitimitet visokog predstavnika i vrlo nediplomatski se obraća Christianu Schmidtu. Željko Komšić je poručio kako je OHR trebao blokirati PDV račun RS-a, a Denis Bećirović kaže kako ovo nije kraj političke krize. Reporterka donosi sveobuhvatan prilog koji dovoljno govori ne samo o odlukama OHR-a nego i Dodikovim potezima te svim reakcijama koje je izazvao i uzburkao političku scenu BiH.

FTV

Podsjećanje kako je nekadašnji visoki predstavnik BiH Paddy Ashdown smijenio srpske zvaničnike zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom i pružanja podrške ratnim zločincima. Prilog iz ljeta 2004. odlično demonstrira snažnu volju međunarodne zajednice da donese istinske promjene na političku scenu, onda kad to domaći lideri nisu mogli. Smijenjeno je tad šezdesetak osoba sa različitih pozicija u RS-u. Stiže nam i paralela iz sadašnjosti: visoki predstavnik ponovo je posegnuo za bonskim ovlastima te suspendirao zakone Narodne skupštine Republike Srpske o Odlukama OHR-a i Ustavnog suda. Izmijenio je i Krivični zakon, što znači da će svako podrivanje ustavnog poretka biti krivično djelo, a počinitelji procesuirani. Smjena nije bilo. I dalje se visoki predstavnik nada da će se politički akteri urazumiti.

Minus sedmice

BHT1

Upitna je koalicija na državnom nivou. Iz Naše stranke su poručili da ne važi koalicioni dogovor dok traju napadi na BiH. Peđa Kojović neće podržati imenovanje novog ministra finansija iz reda SNSD-a. Povlači se ručna nakon sastanka u Konjicu. I bila je ovo odlična prilika da se napravi analitički i hronološki prilog o svemu što su bila kompromisna (i počesto štetna) rješenja unutar koalicionih dogovora proteklih mjeseci. Međutim, prilog je izostao.

FTV

U prilogu koji donosi detalje sastanka lidera Trojke sa HDZ-om i SNSD-om u Konjicu nema informacija o tome kako je Dodik opsovao genocid i kakve reakcije je to polučilo. Ne postavlja se pitanje jesu li lideri Trojke dovoljno jaki da se suprotstave Dodiku, da li mu uopšte trebaju davati legitimitet sastajući se s njim dok on narušava ustavnopravni poredak države. Sve u svemu, prilozi o trenutnoj krizi ne odražavaju ozbiljnost situacije i neozbiljnost političkih aktera.

About The Author