JAVNI LINČ: Otkada nikoga nismo satrali na mrežama

NOVA BLOG PRIČA

JAVNI LINČ: Otkada nikoga nismo satrali na mrežama

Šta će ovo biti, ima već desetak dana da nikoga nismo razapeli na društvenim mrežama? Da nam se nije šta desilo? Nešto evidentno nije u redu dok svi danima šute, čovjeku dođe nekako i gluho i pusto od te gromoglasne tišine. Ili se retrogradni Merkur zasitio krvi, ili su Twiter i Facebook upali u sezonu kiselih krastavaca, kao što rade sve pristojne platforme kad dođu ljetni mjeseci. Treće nema.

*

Dvije su dominantne vrste našeg odnosa prema ljudima i svijetu koji nas okružuje. Prva je kad reagiramo na prvu, na naslov ili fotku, dalje ne idemo. Druga kad bar nastojimo da razumijemo, ako već ne možemo pohvatati sve konce. Ako reagiramo, to znači da se nismo ni potrudili da saslušamo, sagledamo i shvatimo. A ako nam kojim slučajem pođe za rukom, tj. za glavom, da skontamo o čemu se radi, onda prestaje potreba za bijesom. Ali dug je i težak put do razumijevanja, lakše je nekoga satrati o njegovom trošku, navući mu na leđa masu botova i ostrašćenih pojedinaca i eto ožiljaka za cijeli život.

*

Već godinama se po mrežama valja ona zaumna new age mudrost, nešto kao „u svakom trenutku budi najbolja verzija sebe“. Ali kako kad ovdje godinama marširaju hiperaktivni komesari koji nam po cijele dane i noći izlažu najgoru verzija sopstvene uvaženosti. Od njihovog pravednog i neumoljivog te ponad svega oštrog kritičkog pera hoće nam nešto biti. Toksikološka analiza pokazala bi da svojim djelovanjem načine više štete nego većina virusa s kojima se evo treću godinu bore zdravstveni sistemi diljem svijeta.
*

Ove kratke prizore iz života na društvenim mrežama valja privesti kraju komentarom čovjeka kojem se nije svidjela jedna javna ličnost iz Srbije. Ismijavajući njenu (navodnu) nepismenost, lik je u komentaru od desetak riječi napravio šest što pravopisnih, što slovnih, što logičkih grešaka, plastično demonstrirajući sopstvenim primjerom koliko je izrugivanje relativna i pogubna stvar. I to je sve što treba da znate o profilu i karakteru društvenog bojovnika koji druge izlaže javnom sramoćenju. Paćenik rijetko kad pogodi intonaciju: ako je riječ o satiričnoj prigodi, on će slučaj tretirati ekstremno namrgođeno, a čim na dnevni red dođu istinski problemi, teške teme i njihove posljedice, pokušat će ih relativizirati svojim skromnim humornim potencijalom.

*

Veselje se širi na sve strane. Uobičajene hajka na društvenim mrežama, osim što urniše objekt progona, utiče i na javno mentalno zdravlje. Poslije svake takve prigode treba nam dobro salijevanje strave, to je izgleda sve što je preostalo od mogućnosti da se stvari nekako procesuiraju i postave tamo gdje im je mjesto. Bilo koja druga naučna metoda već godinama ne daje rezultate.

About The Author