BHT1 I FTV: Kad se sporječkaju Dodik i Konaković

Zašto su agentice BiH podnijele žalbu Evropskom sudu? Na kakvim nogama stoji državna koalicija? Ko su žene koje se bore za ravnopravnost? Zanimljiva sedmica na bh. javnim servisima

BHT1 I FTV: Kad se sporječkaju Dodik i Konaković

 

BHT1: Žene i upravljačke strukture

  1. – 10 oktobar 2023.

KAKO SE BRANI DRŽAVA OD OSTALIH: Kao i FTV, i BHT1 se bavi žalbom koju su agentice BiH Monika Mijić i Jelena Cvijetić uputile Evropskom sudu za ljudska prava, te se s pravnog aspekta obrazlaže presuda u predmetu „Slaven Kovačević“, ali i političkim implikacijama koje ovaj slučaj ima na uzavrelu dnevnopolitičku scenu u BiH. Nedostajao je ugao o tome na kojim su principima dvije agentice zasnivale svoju žalbu, odnosno šta je pravni osnov po kojem se žale. U svakom slučaju, o ovoj temi će zasigurno biti mnogo priče u narednim danima.

A GDJE JE KOALICIJA? Sve je stalo zbog Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je za političare iz RS-a presudan da bi se krenulo dalje. Od nasmijanih koalicionih partnera Dine Konakovića i Milorada Dodika iz februara ove godine, do javno iznesenih uvreda i neslaganja iz septembra („Nisam znao da je tako glup“, kaže Dodik za Konakovića) – tako izgledaju odnosi unutar koalicije na nivou države. SNSD je oborio sve zakone na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, opozicija kaže da je ovo kraj koalicije. Vode li se koalicioni partneri vlastitim interesima ili će ponovo zarad finansijskih sredstava iz Evropske banke, po starom dobrom običaju, naći zajednički jezik – pita se reporterka na kraju priloga.

KAKO DO RAVNOPRAVNOSTI? Rodna neravnopravnost u praksi: iako žene čine više od 50 posto stanovništva u BiH, u upravljačkim strukturama najvećih kompanija je 83 posto muškaraca. U pričama o tri žene BHT1 govori o nizu stereotipa kojima je bh. društvo i danas opterećeno. Advokatica Tatjana Savić skoro dvije decenije se bavi svojim poslom, a često su je stranke koje bi došle u njen ured pitale „A gdje je advokat?“ te dokumentaciju ostavljale njoj smatrajući je sekretaricom. Kako promijeniti stanje svijesti, mentalitet, predrasude koje postoje u bh. društvu prema ženama koje se bave „muškim zanimanjima“?

Ocjena: 8

FTV: Sve o ženama i njihovom položaju

  1. – 10 oktobar 2023.

UVREDE I REAKCIJE: Iva Raguž, zastupnica HDZ-a u federalnom parlamentu, podnijela je zahtjev za hitnu reakciju zbog govora mržnje, vrijeđanja, prijetnji i poziva na linč žena u Domu naroda Parlamenta FBiH zbog kolege Sanela Kajana (DF). On je, kako je izjavila Raguž, žene u ovom zakonodavnom tijelu nazvao „zmijurinama kamenjarkama“ te upozorio svoje prijatelje da se čuvaju, ali i da ne brinu jer će „uskoro pod kamen“. FTV je odabrao da ne prenese tačne riječi iz Kajanovih istupa na društvenim mrežama uz opasku „malo je reći da su uvredljive“. Za svaku je osudu ovakvo etiketiranje žena, i istovremeno moramo dodati da je ovo bila prilika da se podsjeti i na činjenicu kako žene u parlamentima (ne samo u federalnom) trebaju oštrije i s pozicija moći reagovati i kad se radi o nasilju nad ženama u BiH, a ne samo kad se one nađu na meti.

ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO: Semira Degirmendžić dobitnica je prve nagrade za istraživačko novinarstvo u konkurenciji 260 novinara iz sedam zemalja. Uz dodjelu priznanja, reporterka podsjeća na to da su slobodni mediji odlika svakog demokratskog društva te napominje da je stanje u BiH kad je riječ o istraživačkom novinarstvu gore nego prije 20 godina, kako u vezi sa pitanjem zakona tako i finansijske ovisnosti medija. Odlučnost i hrabrost novinara da razotkrivaju korupciju i malverzacije u društvu su impresivne i pohvalne. Ovakav prilog jedan je od načina kako treba govoriti o profesiji koja je, kao i većina, devalvirala u proteklim decenijama i ostavljena na milost i nemilost sistemskog unižavanja i brojnih pokušaja kontrole.

KOVAČEVIĆ VS. BiH: Agentice Bosne i Hercegovine pri Evropskom sudu za ljudska prava, Monika Mijić i Jelena Cvijetić, uputile su ovom sudu žalbu na presudu u predmetu „Slaven Kovačević protiv BiH“. Prilog propituje validnost mandata ovih agentica, te da li su o svom potezu obavijestile Vijeće ministara BiH. Reporterka Mima Golubić odabire ugao propitivanja ove žalbe jer se, kako kaže, upravo presudom BiH približava Evropskoj uniji. Agentica Mijić svoj potez karakteriše kao „pravnu radnju“, dok reporterka navodi i kako je status agentica upitan jer su već tri godine vršiteljice dužnosti. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice o ovom potezu agentica nije bilo obaviješteno.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Ko su brucoši u novoj akademskoj godini, koje fakultete su odabrali kao najatraktivnije, kako je na svoju smjenu reagirala direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, kako je uz pomoć opozicije usvojen Zakon o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH – sve su ovo prilozi koje smo mogli gledati u dnevnicima oba javna servisa. I FTV i BHT1 su izvještavali o novom pohodu na medalje naše plivačice Lane Pudar.

Vijesti sa Bliskog istoka zauzimaju veliki prostor u dnevnicima oba servisa nakon napada Hamasa na Izrael te reakcije koja je uslijedila. Usto, FTV se bavi ekološkom katastrofom pomora ribe u Neretvi, gdje je gradnja hidroelektrane kod Uloga zamutila vodu te ugrozila život u jednoj od najljepših rijeka u BiH. Koalicioni odnosi u BiH su pod lupom i FTV-a i BHT1, te se propituju zastoji u izglasavanju zakona i podvlači crta ispod dogovorenog i ispunjenog od početka uspostave vladajuće koalicije.

 

Plus sedmice

BHT1 

Nastavak uredničke politike BHT1 kad se radi o izvještavanju o borbi s inflacijom je evidentan i u proteklih sedam dana. Očekuje se novi udar na džepove građana, izvještava BHT1 navodeći kako je najavljeno poskupljenje gasa u Federaciji za oko 5 posto. Odluka je na Vladi FBiH. Građani, koje je BHT1 pitao za mišljenje, ogorčeni su. „Sramota i grehota“, kaže jedan od anketiranih. Ekonomski stručnjaci također daju svoje inpute o nadolazećim mjesecima u kontekstu inflacije. Naredni prilog daje malo optimizma u situaciji kad cijene života za većinu građana nadilaze primanja: cijene nafte i naftnih derivata bit će u padu zbog istih kretanja na svjetskom tržištu.

FTV

Učitelj, kako to gordo zvuči. U našoj državi profesija devalvirana, standard loš, uslovi rada nerijetko još gori, deficit kadra, stalne revizije i upitne reforme. Učitelj se pamti. Ovom najavom je otvoren dnevnik FTV-a 5. oktobra, na Svjetski dan učitelja, što je odličan urednički potez, a uslijedio je prilog koji na najprimjereniji način govori o profesiji koja je urušena lošim odnosom sistema prema obrazovanju. Revizija obrazovnih sistema nam je neophodna, navodi se u temi, koja apostrofira loš finansijski položaj prosvjetnih radnika te zanemarivanje njihove velike uloge u životima djece u formativnim godinama. Izjave učitelja i nastavnika u prilogu govore o velikoj ljubavi koju nositelji ovih zanimanja imaju prema svojoj profesiji.

Minus sedmice

BHT1

Izraelski zvaničnici proglasili su ratno stanje nakon što je Hamas izveo veliki napad na Izrael. Vijesti o novoj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku ponovo su zasjele na prva mjesta u dnevnicima, a ambasador BiH u Izraelu Duško Kovačević rekao je da ambasada nema informacije da je neko od građana BiH stradao ili je povrijeđen. U prvim reakcijama na nasilje svakako je trebao analitički pristup, i BHT1 stoga u Dnevnik 2 poziva spoljnopolitičkog analitičara Mirka Dautovića kako bi rasvijetlio detalje i historiju sukoba, kao i posložio današnje geopolitičke prilike u svijetu. Međutim, njegovo gostovanje nije donijelo ništa od toga, već niz pitanja na koje ni sam gost nije imao odgovor.

FTV

U Sarajevu se osniva Bošnjačko nacionalno vijeće, čiji slogan glasi „Hrabro, snažno i jedinstveno za spas nacije i države“. Među njegovim organizatorima su bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić i bivši reisul-ulema Mustafa ef. Cerić. Pored njih, Akademsko vijeće, između ostalih, čine akademici Ejup Ganić, Mehmed Akšamija, Esad Duraković, Abdulah Sidran i Ferid Muhić. Cilj Vijeća je popraviti položaj bošnjačkog naroda u svim društvenim sferama. Vrijeme je da Bošnjaci jasno izraze svoj nacionalni stav o tome da su nacija i država koja ima: zajednički jezik, zajedničku teritoriju, zajednički ekonomski život i zajedničku samobitnu svijest o sebi, poručuju članovi Vijeća. I naravno da je trebala izjava (ili izjave) nekog od pobrojanih koja bi bacila malo svjetla na novu organizacionu činjenicu u javnom životu BiH, ali je ona izostala.

 

About The Author