FTV I ATV: Značajan urednički pomak

Foto: Ghazaleh Ghazanfari flickr Obje televizije napravile su značajan uređivački iskorak, uvažavajući prije svega interes javnosti. Informacije o problemima s kojima se građani suočavaju stavljene su ispred visokoparnih političkih vijesti konferencijskog tipa   ATV: Vijesti po mjeri publike 18. – 24. decembar 2014. ODLIČAN IZBOR VIJESTI: U protekloj sedmici ATV Vijesti bile su značajno kvalitetnije. Posebno […]

FTV I ATV: Značajan urednički pomak

Foto: Ghazaleh Ghazanfari flickr

Obje televizije napravile su značajan uređivački iskorak, uvažavajući prije svega interes javnosti. Informacije o problemima s kojima se građani suočavaju stavljene su ispred visokoparnih političkih vijesti konferencijskog tipa

 

ATV: Vijesti po mjeri publike

18. – 24. decembar 2014.

ODLIČAN IZBOR VIJESTI: U protekloj sedmici ATV Vijesti bile su značajno kvalitetnije. Posebno je pohvalna selekcija sadržaja, pa je tako u subotu 20. decembra urednica Milijana Kos vijesti otvorila aferom o uginulim ovcama. Uslijedio je istraživački prilog u kojem su prikazana mišljenja relevantnih sagovornika, a omanji propust napravljen je pri prikazu mišljenja sagovornice Radmile Čojo, jer nije bio praćen podacima o svojstvu u kom se sagovornica pojavljuje.

INFORMATIVNO I OTVORENO: Urednik Igor Požgaj je pak u ponedjeljak, 22. decembra, vijesti ispunio setom priloga o radničkim protestima, a ono što je primjetno jeste da je većina njih bila dovoljno informativna i nisu se svodili tek na površinski prikaz samog protesta. Dan poslije, urednik Vlatko Vukotić u najnovijim vijestima o aferi Bobar banka otvoreno je postavio u samoj najavi pitanje ostavke direktorice Agencije za bankarstvo RS-a Slavice Injac. Konferencija za novinare, na kojoj se prozvana direktorica obratila, prikazana je s najgovorljivijim sekvencama, iz kojih je gledalac mogao steći uvid u način ponašanja direktorice Injac, koja je od početka afere bila nedostupna javnosti. U srijedu, isti urednik vijesti je otpočeo informacijama o neispravnoj vodi u Petrovu, ispravno je stavljajući ispred svih vijesti političkog karaktera.

PROBLEM JAVLJANJA S LICA MJESTA: Iako se radi o sedmici koja se svojim kvalitetom izdvaja iz dosadašnjeg monitoringa, neophodno je ukazati na negativne prakse koje se ponavljaju. Ovo je još poželjnije ako se radi o propustu koji je veoma lako popraviti. Iz sedmice u sedmicu, novinarka Đurđijana Vujović redovno se javlja kao reporterka s lica mjesta, izvještavajući nas o događajima koje prati naročita medijska pozornost. I u nedjelju smo slušali njeno javljanje uživo i nije se razlikovalo od ranijih. Nerazgovijetno, neintonirano i nedinamično. Neslušljivo i teško razumljivo publici. U potpunosti u neskladu s očekivanjima koje gledatelji imaju u odnosu na medijski atraktivnu temu što se uživo obrađuje. Da bi se ovo ispravilo, potrebno je da urednici javljanje uživo prepuste drugom novinaru/ki, pažljivo birajući kome bi ta uloga najviše odgovarala, a kome ona nikako ne odgovara.

NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA  SPORTSKA REDAKCIJA: U dosadašnjoj analizi fokus nije bio na radu sportske redakcije, koja u okviru izdvojene rubrike priprema iscrpan pregled sportskih vijesti. U sadržaju prevladavaju sportske vijesti iz Srbije, ali to je istovremeno sadržaj koji najviše interesuje publiku u Republici Srpskoj, pa je razumljiva i očekivana odluka privatne stanice da uvaži interese svog gledateljstva. No, nisu rijetke situacije kada se javnost informiše i o lokalnim događajima, sportskim humanitarnim priredbama ili kratkim reportažama, kao ona u srijedu, kada je predstavljena ideja o banjalučkom maratonu.

PLUS SEDMICE:

Način na koji je Milijana Kos intervjuisala Nenada Stevandića, novog potpredsjednika Narodne skupštine RS, kao gosta vijesti. Ovaj prilog se vidno razlikovao od ranije viđenog, nedovoljno pripremljenog suočavanja na ATV-u. Nije propuštena prilika da se gostu postave sva pitanja koja zaista interesuju javnost, uključujući i političke spekulacije.

MINUS SEDMICE:

Sedmica u kojoj nije postojao minus koji se izdvaja, osim nerazumljivog javljanja s lica mjesta, što se opet ponavlja iz sedmice u sedmicu.

OCJENA: 8

FTV: Još da nema Kruga 99

18. – 24. decembar 2014.

ODGOVORNO O NOVOM POSKUPLJENJU: Slično kao i ATV, i Federalna televizija imala je bitno drugačiju sedmicu. Redovno smo izvještavani o radničkim protestima, a sa zasluženom pozornošću je propraćena vijest o poskupljenju struje. U utorak, 23. decembra, prilog o poskupljenju struje proširen je i na problematizaciju drugih cijena, a novinarke Adisa Ibrahimović i Gordana Antonić odgovorno su prikazale više mišljenja, dajući sve dostupne informacije o odluci koja pobuđuje izuzetnu pažnju građanstva. Opravdana je uloga javnog medija koji se zanima za teme od javnog interesa.

NOĆ S RADNICIMA: U subotu, 20. decembra, Federalna je pratila proteste radnika fabrike Lijanovići, provodeći noć s njima. To je bila ispravna odluka, jer socijalna dramatičnost u zemlji se zaoštrava i upravo takvom je treba i predočiti javnosti. Priču nam je donijela Ivana Bešlić, prikazujući stvarne radničke muke, bez skliznuća u patetiku, a propust je napravljen u izboru naslova vijesti, jer je bio sveden na izjavu vlasnika fabrike, što u potpunosti skreće pažnju sa samog protesta (“Proteste radnika je montirao HDZ BiH”).

KRUG 99 I U NJEMU FEDERALNA TV: Iz nekog razloga, uredništvo FTV-a smatra da gotovo svaki stav ili sastanak grupe intelektualaca treba pretočiti u prilog koji je u nedjelju (uredila Jadranka Milošević) čak najavljen naredbodavnim proglasom: BiH mora početi privredne reforme. U nastavku slušamo frazeološki jezik, za koji ne znamo da li je novinarska interpretacija ili analitički doprinos očito uvažavanog Kruga 99. Vrijednosti za koje se lobira su veća konkurentnost i tržišni principi, ukratko liberalni principi koji se s takvom lakoćom saopštavaju u prilozima da im se gubi svaki smisao zbog ponavljanja i uopštenosti. Ukoliko se već ekskluzivni termin na izričaj daje grupi intelektulaca, onda ga je potrebno opravdati zaključcima i preporukama iz njihovih analiza. Naravno, pod uslovom da oni postoje.

PLUS SEDMICE:

Izvanredna reportaža Gorana Karanovića, koji je razmatrao sve češću zavisnost u bh. društvu – kockanje. Poučno i informativno, javni servis je progovorio o bolesti koja se obično umanjuje ili ne prepoznaje. Svestran prikaz problematike u nekoliko minuta.

MINUS SEDMICE:

U ponedjeljak, 22. decembra, u dnevniku koji je uređivao Rasim Borčak, vijest o protestnim aktivnostima tuzlanskih radnika praćena je suvišnim i nepriličnim vrednosnim kvalifikativom (“Radnike je dočekao nesposobni ministar…”), što je potrebno izbjeći kada se saopštavaju informacije.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

I Federalna i ATV napravile su značajan kvalitetni pomak, uvažavajući interes javnosti. Informacije o problemima s kojima se građani suočavaju stavljene su ispred visokoparnih političkih vijesti konferencijskog tipa. ATV i dalje kuburi s prezentacijom vijesti, što je do izražaja došlo posebno pri javljanju s lica mjesta, dok FTV nastavlja davati nesrazmjerno veliku pažnju grupi intelektualaca koja se na osnovu izloženog ni po čemu ne izdvaja od uobičajenih fraza koje slušamo. No, treba istaći kako opšti dojam o sedmici dobrih vijesti nije pokvaren jer su vijesti o poskupljenju struje ili o aferama, što više interesuje širu javnost, dobile više prostora od, naprimjer, praćenja unutarstranačkih razmirica.

(U ponedjeljak, 29. decembra čitajte analizu Dragana Markovine: TV1 i FTV )

About The Author