Cyber napadi na online medije ugrožavaju slobodu medija u BiH

Institucije vlasti dužne su zaštititi slobodu štampe, a policijski organi i pravosudne institucije imaju obavezu da provedu detaljnu istragu svih napada na medije

Cyber napadi na online medije ugrožavaju slobodu medija u BiH

Nakon nedavnog hakerskog napada na medijske portale Žurnal i Buka, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Delegacija EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU za BiH, ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u BiH te Ured visokog predstavnika pozivali su nadležne organe u Bosni i Hercegovini da pokrenu istragu svih napada na internet stranice medija, jer ovakvi napadi predstavljaju jasnu opasnost po slobodu medija.

Cyber napadi poput ovih, kako navode, ograničavaju slobodu medija i slobodan protok informacija, suštinske komponente svakog demokratskog društva.

Institucije vlasti dužne su zaštititi slobodu štampe, a policijski organi i pravosudne institucije imaju obavezu da provedu detaljnu istragu svih napada na medije, uključujući tu i cyber napade.

Svjedoci smo eksponencijalnog rasta broja napada i stoga su pozvali vlasti u BiH da osnaže svoje strukture i sposobnost da otkriju, suzbiju i istraže sve cyber prijetnje i napade, saopćeno je iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Udruženje BH novinari uputilo je pisma odsjecima za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije i Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom nedavnih hakerskih napada na web portale u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i zatražili hitnu reakciju nadležnih.

Online magazin Žurnal (www.zurnal.info) od 18. februara bio je izložen planiranim DDoS hakerskim napadima, uslijed čega je bio onemogućen pristup web stranici. Uposlenici Žurnala navode da su pretrpjeli ogromnu i nenadoknadivu štetu te da su bili primorani prebaciti kompletan sajt na drugu lokaciju, odnosno na novi server.

Gotovo istovremeno sa ovim napadom, hakerski napadi izvršeni su i na web portale Nomad.ba i BUKA. Urednici i vlasnici tih medija izrazili su opravdane sumnje da su hakerski napadi povezani sa određenim centrima moći kojima ne odgovara kritičko i istraživačko pisanje novinara ovih portala, naveli su BH novinari u pismu nadležnim institucijama.

S obzirom na to da takvi napadi, bez obzira odakle dolazili, predstavljaju ozbiljno kršenje medijskih prava i gušenje slobode medija, Udruženje BH novinari smatra da je neophodno da institucije provedu efikasnu i temeljitu istragu te identificiraju i sankcioniraju počinioce u skladu sa zakonom.

About The Author