Australija usvojila novi zakon koji propisuje da Facebook i Google plaćaju za vijesti

Ministarstvo finansija nakon godinu dana pregledat će zakon kako bi se osiguralo da on donosi rezultate koji su u skladu s namjerom vladine politike

Australija usvojila novi zakon koji propisuje da Facebook i Google plaćaju za vijesti
Foto: cnn.com

Australija je donijela novi zakon koji će prisiliti tehnološke kompanije da izdavačima plaćaju za vijesti, postavljajući temelje za potencijalne slične akcije u drugim zemljama.

Novi zakon, koji je australski parlament odobrio u četvrtak, osigurat će da mediji budu pošteno nagrađeni za sadržaj koji proizvode, kazao je australski ministar Josh Frydenberg.

Posljednjih mjeseci o novom zakonu bez presedana u zemlji vodile su se žestoke rasprave. Facebook i Google usprotivili su se početnoj verziji zakona, koja bi omogućila medijima da pojedinačno ili kolektivno pregovaraju s njima i da uđu u obvezujuću arbitražu ako se stranke ne mogu dogovoriti.

Facebook je prošle sedmice zabranio objavu vijesti u Australiji kao odgovor na zakon. No, ranije ove sedmice saopćio je da će ih obnoviti nakon što je zemlja unijela neke promjene u zakon, uključujući odredbu koja propisuje da se “mora uzeti u obzir da li je digitalna platforma dala značajan doprinos održivosti australskih medija putem postizanja komercijalnih dogovora s medijskim preduzećima”.

U međuvremenu, arbitraža će se sada koristiti samo kao “krajnje sredstvo” nakon perioda posredovanja.

Facebook je nakon izvršenih revizija rekao da će mu novi sporazum omogućiti da podrži izdavače koje odaberu. Kasnije je otkrio dogovor s glavnom australskom novinskom firmom Seven West Media i planovima da potpiše još ugovora s drugim izdavačima.

Google je u međuvremenu već pokušavao izmaknuti se novom zakonu najavljujući partnerstvo s medijskim organizacijama u Australiji, uključujući Seven West Media i News Corp Ruperta Murdocha (NWS).

Australska vlada navela je da će Ministarstvo finansija nakon godinu dana pregledati zakon kako bi se osiguralo da on donosi rezultate koji su u skladu s namjerom vladine politike.

Iako je Facebook pronašao zaobilaženje svojih problema u Australiji, još uvijek snažno brani svoje protivljenje sličnim dalekosežnim mjerama.

Izvor: CNN

About The Author