Šest godina poslije ubistva nema pravde za novinara Jana Kuciaka

Naručitelj koji stoji iza ubistva mora biti izveden pred lice pravde

Šest godina poslije ubistva nema pravde za novinara Jana Kuciaka
Foto: OSCE

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) ponovile su poziv na pravdu za ubistvo istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírová, koje je počinjeno prije šest godina, u njihovoj kući u Velikoj Mači, na jugu zapadno od zemlje.

21. februara 2018. godine Ján Kuciak i Martina Kušnírová ubijeni su iz vatrenog oružja u svom domu. Kuciak je redovito izvještavao o slučajevima korupcije za web stranicu s vijestima Aktuality.sk.

Njegovo istraživačko izvještavanje uključivalo je članke o navodnoj poreznoj prijevari koju su počinili istaknuti članovi poslovne zajednice, uz sugerirane veze sa strankom SMER, kao i organiziranim kriminalnim godinama.

Šest godina kasnije, Kuciakove i Kušnírovine porodice još uvijek se bore za pravdu. Ubice koje su počinile ubistvo privedene su pravdi i osuđene su na dugogodišnje zatvorske kazne. No, navodni nalogodavac ubistva, poduzetnik Marian Kočner, i dalje izmiče pravdi.

Predsjednik IFJ-a Dominique Pradalié rekao je je da mozak koji stoji iza ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove mora biti izveden pred lice pravde kako bi se poslala jasna poruka da ubistvo novinara ne može proći nekažnjeno.

– Slovački pravosudni sistem mora osigurati da se nekažnjivost ne učvrsti i mora pokazati da niko nije iznad zakona – dodao je.

– Ova kultura nekažnjivosti i nedostatak konkretnih mjera za ponovnu uspostavu pravog sistema slobode medija u Slovačkoj rezultat su kriminalnog ponašanja vlade na vlasti, koje karakterizira neprijateljska retorika viših političara, često u korijenu prezrene klevetničke kampanje – rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Organizacije su ponovo zatražile od slovačkih vlasti da poduzmu mjere za zaštitu novinara i prava građana na pristup informacijama te da se stane na kraj nekažnjavanju ubica novinara, a od političara zahtijeva da poštuju novinare.

– Vrijeme je da se garantira nezavisnost upravljanja javnom televizijom RTVS i da se uspostavi stabilno i nezavisno finansiranje javnog medijskog servisa, a vrijeme je da se donesu pravila za poštenu i transparentnu distribuciju državnog oglašavanja – naveli su iz IFJ-EFJ-a.

Pozvali su i na donošenje zakona kojim se političarima zabranjuje vlasništvo nad medijima te da se kleveta dekriminalizira, dodajući da još mnogo toga treba učiniti kako bi se uspostavio režim prave slobode medija u Slovačkoj.

Izvor: IFJ

About The Author