Protest novinara u Skoplju: Sud tvrdi da istraživački portal nije medij

Sutkinja ocjenjuje da je Istraživačka reporterska laboratorija udruženje građana, a ne medij

Protest novinara u Skoplju: Sud tvrdi da istraživački portal nije medij
Foto: vanilla-bear-films/Unsplash.com

U Skoplju, ispred Građanskog suda, protestovali su novinari zbog presude sutkinje tog suda protiv Istraživačke reporterske laboratorije (IRL).

Istraživački portal je osuđen za klevetu po tužbi bivšeg vicepremijera Sjeverne Makedonije Koča Angjuševa i vlasnika kompanije “Brako” za istraživački film “Zavjera protiv vazduha”.

U obrazloženju presude sutkinja Jovanka Spirovska Paneva navodi da istraživanja IRL-a nisu smjela biti javna za građane, već su se trebala koristiti isključivo za internu edukaciju zaposlenika. Odbacila je izjavu urednice IRL-a Saške Cvetkovske uz obrazloženje da ona i IRL nisu novinari i mediji.

Iz IRL-a su nakon presude odgovorili kako nisu osuđeni za klevetu, već su osuđeni za postojanje, a podršku su dobili od velikog broja novinara i medija.

Prema IRL-u, Osnovni građanski sud je preko sutkinje Jovanke Spirovske Paneve protumačio da neprofitne organizacije koje se bave istraživačkim novinarstvom u zemlji ne predstavljaju medijske organizacije.

Udruženje novinara zbog ove presude na rad sutkinje žalilo se Sudskom vijeću. Traže da se protiv nje provede disciplinski postupak, jer je bez obrazloženja i rješenja odlučila isključiti novinare iz sudnice u kako bi bili s glavnom urednicom IRL Sashkom Cvetkovskom i Angjushevim.

Mediji su bili onemogućeni izvještavati s ročišta, a javnost nije imala priliku biti informirana o ovom sudskom postupku, dok je nakon presude reagirao je i predsjednik Stevo Pendarovski.

– Etiketiranja, diskreditacije i pokušaji reguliranja novinara i medija dio su prošlosti i svjedoci smo da takvi procesi nisu doveli do demokratskog razvoja – naveo je.

Dodao je da Sjeverna Makedonija kao zemlja koja se opredijelila za članstvo u Evropskoj uniji dijeli evropske vrijednosti demokratije, transparentnosti i odgovornosti, navodeći da je potrebno poštovati i provoditi međunarodne standarde za slobodu medija.

Izvor: tocka.com.mk

About The Author