Istanbulski tužitelji pripremili optužnicu za ubistvo novinara Khashoggija

Khashoggi je posljednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu drugog oktobra 2018. gdje je otišao po dokumente za vjenčanje

Istanbulski tužitelji pripremili optužnicu za ubistvo novinara Khashoggija

Istanbulski tužitelji izjavili su da su pripremili optužnicu protiv bliskog pomoćnika prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana i bivšeg zamjenika šefa opće obavještajne službe zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Tužilaštvo njih dvojicu optužuje za podsticanje Khashoggijeva ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu i navodi 18 osumnjičenih tražeći odgovornost za njegovo ubistvo koje je izazvalo nemir na globalnom nivou.

Khashoggi je posljednji put viđen u konzulatu drugog oktobra 2018. gdje je otišao po dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici rekli su da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz zgrade, a posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Popis 18 osumnjičenih uključuje tim od 15 osoba koji je letio u Tursku da izvede operaciju, te tri obavještajna službenika.

Optužnica tereti bivšeg zamjenika šefa generalne obavještajne službe Saudijske Arabije Ahmeda al-Asirija i bivšeg savjetnika kraljevskog suda Sauda al-Qatanija da su organizirali ubistvo.

Kako se navodi u optužnici, ostali osumnjičeni ubili su Khashoggija čije je pisanje postalo sve kritičnije o postupcima princa Mohameda.

Neke vlade zapadnih zemalja kao i CIA izrazili su uvjerenje da je princ Mohammed naredio ubistvo što je optužba koju su saudijski dužnosnici odbacili.

Istražiteljica Ujedinjenih nacija Agnes Callamard, koja je vodila međunarodnu istragu za zločin, pozdravila je optužnicu kazavši da je ona potrebna kao “kontra ravnoteži kršenju pravde Saudijske Arabije”.

U izjavi za Reuters, pozvala je američke vlasti da objave svoja saznanja o odgovornosti za smrt kolumniste Washington Posta “uključujući odgovornost prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana“.

Ona je u izvještaju iz juna prošle godine navela da dokazi sugeriraju odgovornost prijestolonasljednika i drugih visoko pozicioniranih dužnosnika, a sada je napomenula da će optužnica bacati novo svjetlo na ubistvo u smislu utvrđivanja namjere.

Neki osumnjičeni koje Turska optužuje još uvijek su na slobodi, iako su i Qahtani i Asiri otpušteni s položaja nakon Khashoggijeva ubojstva.

Nakon toga Asiri je suđen u Saudijskoj Arabiji, ali je pušten zbog nedostatka dokaza. Qahtani je bio pod istragom, ali nije optužen. Izvori tvrde da je ostao aktivan u državnoj službi.

U decembru prošle godine saudijski sud osudio je pet osoba na smrt, a tri su u zatvoru zbog ubistva  Khashoggija što je bilo suđenje koje je Callamard opisala kao izrugivanje pravdi, jer nije ciljalo osobe koje je opisala kao nalogodavce operacije.

Optužnica objavljena u srijedu temelji se na analizi telefonskih zapisa osumnjičenih, njihovom ulasku i izlasku u Tursku i prisutnosti u konzulatu, izjavama svjedoka i analizi Khashoggijeva telefona i računara, saopćilo je tužilaštvo.

Ubistvo Khashoggija, za koje je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je naređeno na “najvišem nivou” saudijske vlade, zategnulo je veze između Ankare i Rijada.

Turska je optužila saudijske dužnosnike da opstruiraju istragu, dok je Rijad više puta rekao da istanbulski tužitelj nije ispunio zahtjeve za razmjenom informacija.

Princ Mohammed negirao je da je naredio ubistvo, ali je rekao da snosi krajnju odgovornost kao vođa kraljevstva. Saudijska Arabija je u početku negirala bilo kakvu umiješanost ili saznanje o Khashoggijevoj smrti, ali kasnije je više puta promijenila svoje stajalište.

Izvor: Reuters

About The Author