Francuski novinar proveo u pritvoru dva dana zbog knjige o obavještajnoj službi

Knjiga donosi detalje o metodama rada obavještajne agencije, uključujući način na koji zapošljava, upravlja i plaća izvore

Francuski novinar proveo u pritvoru dva dana zbog knjige o obavještajnoj službi

Reporteri bez granica (RSF) zgroženi su nerazmjernim i zastrašujućim metodama koje su francuske pravosudne vlasti koristile protiv Alexa Jordanova, novinara za kojeg se tvrdi da je otkrio “odbrambene tajne” u knjizi iz 2019. godine o francuskoj domaćoj obavještajnoj agenciji DGSI.

Nakon dva dana u policijskom pritvoru, Jordanov je konačno pušten pod sudski nadzor 24. juna dok je bio pod istragom zbog odavanja tajni, prikrivanja povrede profesionalne tajne, kršenja povjerljivosti sudskih istraga i objavljivanja informacija koje bi omogućile identifikaciju obavještajnih podataka.

– Bojimo se da je cilj vlasti da zastraše novinara. Ako povjerljivost novinarskih izvora nije zaštićena u nekoj zemlji, ako je oslabljena ovakvim postupcima, njezinim građanima bit će uskraćeno pravo na neslužbene informacije – rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Knjiga pod naslovom The Shadow Wars of DGSI i koju je objavio Nouveau Monde, donosi detalje o metodama rada agencije, uključujući način na koji zapošljava, upravlja i plaća svoje izvore.

– Držati novinara u policijskom pritvoru 48 sati zbog otkrića iz njegove knjige je bez presedana – kazao je Jordanovov advokat William Bourdon za AFP, dodajući da je to izuzetno ozbiljan napad na dužnost novinara da istražuju

U vezi s istim slučajem privedena su i dva policijska službenika DGSI.

U maju 2019. godine sumnjalo se i na namjerni pokušaj zastrašivanja medija, kada je pozive DGSI-a dobilo ukupno osam novinara, a neki su i ispitani. Svi su radili na osjetljivim pričama poput francuske prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i očitog prikrivanja navodnih krivičnih djela bivšeg predsjedničkog sigurnosnog pomoćnika.

Osam novinara bili su Geoffrey Livolsi, Mathias Destal i Michel Despratx s istraživačke novinske stranice Disclose; Le Mondeova Ariane Chemin; Benoît Collombat iz France Intera i Valentine Oberti iz TV vijesti Quotidien zajedno sa Quotidienovim snimateljem i Quotidienovim tonskim tehničarem. Poziv je dobio i glavni direktor Le Mondea Louis Dreyfus.

Izvor: RSF

About The Author