ALATI ZA VERIFIKACIJU INFORMACIJA

Korisni alati za verifikaciju informacija koji mogu pomoći u vraćanju povjerenja u medijske sadržaje.  Istraživači Reuters Instituta pokazali su da manje od polovine ispitanika u 36 zemalja ne vjeruje medijima, a način borbe protiv nepovjerenja jeste profesionalizam i objavljivanje provjerenih informacija, bilo da se radi o tekstu, videu, audio snimku ili fotografiji. Postoji nekoliko alata koji […]

ALATI ZA VERIFIKACIJU INFORMACIJA

Korisni alati za verifikaciju informacija koji mogu pomoći u vraćanju povjerenja u medijske sadržaje. 

Istraživači Reuters Instituta pokazali su da manje od polovine ispitanika u 36 zemalja ne vjeruje medijima, a način borbe protiv nepovjerenja jeste profesionalizam i objavljivanje provjerenih informacija, bilo da se radi o tekstu, videu, audio snimku ili fotografiji. Postoji nekoliko alata koji u tome mogu pomoći:

1. Reverse Image Search omogućava pretragu po fotografijama koje učitate ili kroz Google alat za obrnutu pretragu fotografija ili kroz druge alate poput TinEye ili Yandex.

2. Mapiranje ili pretraživanje lokacije fotografije ili videa vodeći se tragovima koji su dostupni na njima, može da bude odličan verifikacijski alat. To nije moguće sa svakim snimkom ali sa onima gdje ima dovoljno detalja poput saobraćajnih znakova ili znamenitih građevima, Google Street Viewili Yandex Mapsmogu pomoći u lociranju i pregledanju lokacije kao i u upoređivanju onoga što je vidljivo na mapi i onoga što je na fotografiji ili videu.

3. Big Invid Fake News Debunkerje alat koji omogućava analizu mjesta i vremena gdje je nastao neki Youtube ili Facebook video. Također ima opcije za Twitter video pretragu, obrnutu pretragu fotografija kao i sumiranje metapodataka.

4. Inteltechniques.comje sajt koji sadrži otvorene podatke i koristan je za pronalazak informacija o pojedincima i grupama sa društvenih mreža poput Facebooka, Twittera i LinkedIna, a omogućava i obrnutu pretragu fotografija kroz Google, TinEye, Yandex i Baidu.

Više na media.ba

About The Author