BHT1 I FTV: Kako je nagi muškarac zasjenio odluke Brisela

I odluke Brisela da BiH ne dobije kandidatski status za pridruživanje Evropskoj uniji pale su u drugi plan nakon što je bh. prijestolnica svjedočila scenama golotinje u performansu ispred Narodnog pozorišta

BHT1 I FTV: Kako je nagi muškarac zasjenio odluke Brisela

 

BHT1: Poruke iz Brisela

  1. – 26. juni 2022.

HLADAN TUŠ: Briselske odluke i očekivanje da BiH dobije zeleno svjetlo za kandidatski status bili su u fokusu političkih vijesti tokom protekle sedmice. Tako su, što je poprilična rijetkost, u drugom planu ostali domaći političari čije su izjave potisnute u drugi dio Dnevnika. Primili smo poruku iz Vijeća Evrope: ispunite uslove i dobit ćete kandidatski status. Domaća politička scena je, kako su to dobro primijetili na BHT-u, ostala poprilično nijema na ove poruke, uglavnom saopštenjima prebacujući odgovornost na „one druge“. Dobili smo i banjalučki pogled na status quo BiH u koji nas je stavio Brisel – o padu raspoloženja prema eurointegracijama te kako se osim političara kažnjavaju i građani. I nastavak sedmice donio je post festum, pa su i građani dobili priliku da se izjasne o odlukama Brisela.

POSKUPLJENJE I REAKCIJE GRAĐANA: Novi val poskupljenja ponovo je inspirirao novinare da prave priloge o tome kako građani preživljavaju. I pohvalno je što se iz sedmice u sedmicu dnevnici BHT-a bave ovim temama, jer to su najelementarnija pitanja koja su u interesu javnosti. Jasno je da primat treba dati egzistencijalnim problemima građana, a ne političkim igrama.

BORBA ZA JEDNAKOST: Povorka ponosa u Sarajevu dobila je prve minute Dnevnika, a dobrim prilogom je kontekstualizirano ovo treće po redu okupljanje koje u fokusu ima borbu za jednakost i ljudska prava. Prilog propituje i činjenicu kako je većina troškova Povorke pala na teret organizatora, te jasno artikulisanim stavovima temu osvjetljava iz više uglova.

Ocjena: 4

 

FTV: Kultura sjećanja

  1. – 26. juni 2022.

SREBRENICA I AUSTRIJA: I Federalna televizija je prve minute posvetila odlukama iz Brisela te reakcijama koje su uslijedile nakon nepovoljnog odgovora iz centra evropske političke moći. Usto, nisu zanemarili ni domaće teme, održavajući kulturu sjećanja prilogom o tome kako će se prijedlog Rezolucije o Srebrenici naći pred austrijskim parlamentarcima, te će tako još jedna zemlja biti u prilici da oda dužnu počast žrtvama genocida.

UMJETNOST ILI NEPRIMJERENOST: Performans u centru Sarajeva sa scenama golotinje izazvao je oštre polemike, ali i reakciju novinarske ekipe FTV-a, koja je napravila prilog o tome šta se zapravo desilo, pokušavajući dati odgovore na pitanje gdje završava umjetnost, a počinje neprihvatljivost. Sve je u javnosti ispolitizirano, povezano sa Povorkom ponosa, a potom i sa projektom “Kultura na ulice”, pa je prilog FTV-a objasnio o čemu se zapravo radi. Prenesen je i stav reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, koji je reagirao na scene u javnom prostoru. Ova tema će sigurno zaokupljati pažnju i u narednim danima.

PRAVO NA ABORTUS: Odluka Ustavnog suda SAD-a o zabrani abortusa izazvala je žestoke reakcije i demonstracije, a FTV je napravila prilog koji pojašnjava situaciju te predočava kako je poništavanje ustavnog prava na pobačaj u ovoj zemlji označeno kao pobjeda republikanaca. Pitanja slobode, prava na izbor i poštivanje svačijeg izbora bile su konceptualno dobro tematski postavljene dileme tokom cijele sedmice.

Ocjena: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

I BHT1 i FTV su sedmicu posvetile Briselu i očekivanjima kandidatskog statusa za BiH po ubrzanoj proceduri, te je na oba javna servisa mnogo prostora posvećeno upravo ovoj odluci iz EU-a, kao i post festum analizama o tome zašto nismo dobili povoljnije vijesti iz evropske zajednice. Povorka ponosa je na jednak način tretirana na obje TV kuće – u udarnim minutama dnevnika, kao i sa izjavama relevantnih sugovornika. Televizijske ekipe BHT-a i FTV-a su popratile i okupljanje u Sarajevu koje se protivi Povorci ponosa, onih koji se zalažu za vrijednosti “tradicionalne porodice” i protiv su “nametanja drugačijih vrijednosti”.

 

 

 

Plus sedmice

BHT1 

O zaključcima samita EU-a te još jednom “ne” iz Brisela, za BHT Dnevnik govorio je Draško Aćimović, jasno obrazloživši zašto je odluka očekivana. Odabirom pravog gosta, gledateljima se daje uvid u komplicirani proces pridruživanja Evropskoj uniji, ali sa pojednostavljenim izjavama te jasno određenim smjernicama koje čekaju bosanskohercegovačke političke oce ako žele da ih se ozbiljno shvati u briselskim krugovima.

FTV

Gostovanje Jasminke Džumhur, ombudsmenke za ljudska prava, bilo je pun pogodak. Analizirala je slabosti bh. društva: pitanje identiteta, pitanje prava i slobode, šta nalaže zakon, a šta imamo u praksi. Odličan razgovor koji je dao odgovore na brojna pitanja svim onima koji zastupaju svoje stavove po društvenim mrežama pritom ne uvažavajući druge i drugačije. Važnost poštivanja ljudskih prava i tolerancije, te kako malo treba da se ta granica pređe i postane parametar ponašanja koje ugrožava nekog drugog – sve su to teme kojima je Federalna televizija posvetila pažnju.

 

 

Minus sedmice

BHT1

Goli glumac u šestosatnom performansu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu podijelio je javnost, a BHT je propustio priliku da istraži cijelu priču, u koju je bilo uključeno i nasilno prekidanje performansa od strane kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića, te je sve svedeno na izjavu policijskog zvaničnika.

 

FTV

Zašto je FTV odlučila da ne prokomentira činjenicu da je u prekidanju performansa ispred Narodnog pozorišta intervenirao i kantonalni zastupnik Haris Zahiragić (iako se on vidi na snimci u TV prilogu) te ne ispita svu pozadinu slučaja koji je poprimio političku i dimenziju prikupljanja predizbornih poena – ne znamo, ali možemo postaviti to pitanje.

 

About The Author