RTRS I BNTV: Jelena, pobjeda koje nema

RTRS nastavlja beskrupulozno kršiti kodeks profesionalnog izvještavanja. BNTV jedva da je spomenuo Mirka Šarovića, ali je zato temeljito analiziran poraz Bakira Izetbegovića

RTRS I BNTV: Jelena, pobjeda koje nema

RTRS: Za koga navija uredništvo?

  1. septembar – 3. oktobar 2022.

POBIJEDILI NAŠI: Izbori su bili i prošli, CIK BiH je rekao svoje, Željka Cvijanović i Milorad Dodik pobijedili su opozicione kandidate za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS-a. Dovoljno za još jedan Dnevnik u kojem uredništvo nije krilo za koga je navijalo i navija na političkoj sceni u Republici Srpskoj.

LOŠE PROCJENE: Prerano proglašena izborna pobjeda Jelene Trivić za predsjednicu RS-a iskorištena je za još jedan u nizu izvještaja u kojima se opozicija diskredituje. Ne ulazeći u to da li je PDP imao loše procjene, oslanjajući se na projekcije izbornih rezultata, RTRS je zanemario činjenicu da su i Dodik i Cvijanović poraženi u Banjaluci kao najvećoj izbornoj jedinici u RS-u.

Umjesto toga, gledateljima je predočeno neskriveno likovanje zbog poraza Jelene Trivić, potkrijepljeno ocjenama „analitičara“ da nema osnova za traženje ponavljanja izbora, na čemu insistira PDP tvrdeći da je u pitanju izborna krađa. „Analitičare„ stavljamo pod navodnike jer je riječ o Draganu Kaliniću, koji je odavno završio u ropotarnici povijesti, i Muharemu Bazdulju, za koga nije jasno gdje su ga pronašli.

IZETBEGOVIĆ I KOMŠIĆ: Uz relativno kratku vijest o porazu Bakira Izetbegovića, fokus je stavljen na izvještavanje o još jednoj pobjedi Željka Komšića, koje je svojim sadržajem izgledalo kao da je skrojeno u kuhinji HDZ-a BiH.

VEZE S MILANOVIĆEM: Dnevnici emitovani u finišu predizborne kampanje (27. – 30. septembar ) ući će u anale i mogli bi se jednog dana izučavati na katedrama žurnalistike kao primjer nenovinarskog rada. Osim ozbiljnih kršenja Izbornog zakona i pravila CIK-a BiH zbog otvorene promocije Milorada Dodika i Željke Cvijanović, svjedočili smo i školskim primjerima medijskog spinovanja u cilju skretanja pažnje javnosti sa događaja koji su bili u fokusu javnosti. Kako bi umanjili negativne efekte kritika opozicije na njegove bliske veze s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, novinari RTRS-a pribjegli su još jednom pokušaju diskreditovanja kandidata opozicije za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH, Jelene Trivić i Mirka Šarovića.

Pokušaj da se Trivić prikaže kao „njemački čovjek koji blisko sarađuje s nepriznatim visokim predstavnikom u BiH“, u konačnici se može nazvati samo tragikomičnim. Jer navodne poveznice koje tu tezu potvrđuju toliko su nategnute da u njih ne može povjerovati iole informisan građanin.

SPORNI SNIMAK: No daleko veći problem je emitovanje videosnimka u kojem se pojavljuje nositelj liste SDS-a za Banjaluku Milan Radović. Video je snimljen u nekom restoranu, ton se ne čuje, ali zato ide titl u kojem Radović sagovorniku „povjerava da je SDS dobio milione maraka kako bi se osigurala pobjeda Jelene Trivić na izborima“. Novinari Dnevnika 2 kao izvor navode portal „Faktor“, emitovali su i izjavu Radovića koji sadržaj titla negira, no potom su date i reakcije kadrova SNSD-a koji „osnovano sumnjaju da je Radović ipak govorio o milionima za kampanju Jelene Trivić“.

Radović je protiv RTRS-a podnio krivičnu prijavu, a u Dnevniku je emitovana i burna reakcija novinarke koja je Radoviću zaprijetila tužbom za klevetu.

Ukupno uzevši, sve upućuje na to da bi Regulatorna agencija za komunikacije BiH, da svoj posao radi kao što ga ne radi, imala itekako jake razloge da se ovim načinom izvještavanja RTRS-a pozabavi.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Umjesto izbora, u prvom planu sankcije

  1. septembar – 3. oktobar 2022.

ZBRKA S REZULTATIMA: Dan nakon izbora, Dnevnik BNTV-a otvoren je izvještajem o sankcijama koje su SAD uvele premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i vlasniku Integral inženjeringa Slobodanu Stankoviću.

Tako su izborni rezultati, ne možemo se oteti dojmu, svjesno stavljeni u drugi plan. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su prvo saopšteni rezultati glasanja iz izborne noći prema kojima je Jelena Trivić pobijedila  Milorada Dodika u utrci za predsjednika RS-a. Tek nakon toga saopšteni su i posljednji rezultati koje je 3. oktobra objavio CIK BiH.

Treba izdvojiti i da se novinari nisu osvrnuli na preuranjenu proslavu pobjede Jelene Trivić tokom izborne noći, kao ni na ocjene analitičara da je time nanesena šteta i njenom i kredibilitetu PDP-a.

UMORIO SE ČOVJEK: BNTV je poseban fokus stavio na izborne nepravilnosti, odnosno izborne krađe, i ilustrovao to primjerom iz mjesne zajednice / sela Krajišnik kod Gradiške. Riječ je o rodnom mjestu majke Jelene Trivić, a tamošnji stanovnici su novinarima BNTV-a ustvrdili da su njihovi glasovi pokradeni, odnosno da su glasali za Trivić pa je nemoguće da nije dobila nijedan glas. No, vrhunac je priznanje predsjednika biračkog odbora da je „greškom, zbog umora“, glasove Jelene Trivić pripisao drugom kandidatu.

Na slične slučajeve upozoreno je i sa više biračkih mjesta u Doboju, što je rezultiralo zahtjevom SDS-a za ručno brojanje glasova.

Zanimljivo je da je uredništvo Dnevnika izignorisalo izborni poraz Mirka Šarovića, koji je samo spomenut u okviru rezultata CIK-a BiH za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

SVE O IZETBEGOVIĆEVOM PORAZU: Analizi izbornog poraza Bakira Izetbegovića posvećena je daleko veća pažnja, kao i obećanjima koja su kandidati vladajućih stranaka iz RS-a davali tokom kampanje. Ukazano je i na neumjesnost načina vođenja kampanje i brojne manipulacije, pa i poniženja građana, poput podjela vreća brašna sa slikama kandidata SNSD-a za koje treba glasati.

Ko obmanjuje javnost u RS-u, Milorad Dodik ili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, tema je ostavljena za finiš izborne kampanje u dnevnicima. Dok je Dodik negirao da je Milanovića ugostio na svom imanju, Milanović je taj susret potvrdio. Pa su zbog tog susreta, ali i Milanovićevih krajnje neprimjerenih izjava o civilnim žrtvama nakon akcije Oluja na Petrovačkoj cesti u BiH, Mirko Šarović i Jelena Trivić Dodika optužili da je agent hrvatskih interesa. Ali kako se tokom cijele kampanje opozicija fokusirala na kritike vlasti, onda ništa novo nije ni bilo za očekivati da građanima ponude na njenom kraju. Kao što se ni novinari BNTV-a nisu potrudili da pitaju imaju li išta osim kritika ponuditi na ekonomskom planu što bi se u praksi moglo realizovati.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Finiš predizborne kampanje su obje medijske kuće iskoristile da daju bezrezervnu podršku svojim političkim favoritima. Ipak, RTRS je pokazao da nema granica koje je spreman preći u kršenju kodeksa profesionalnog izvještavanja kroz svoj podanički odnos prema vlasti. A ako je suditi prema sadržaju Dnevnika emitovanog 3. oktobra, od te prakse javni servis RS-a neće odustati ni nakon izbora.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Nijedan izvještaj.

Minus sedmice

RTRS

Uredništvo Dnevnika 2 prešlo je sve granice neprofesionalnog i pristrasnog izvještavanja, kršeći niz odredbi Zakona o RTRS-u. Kao što smo i naveli, državni regulator dužan je po službenoj dužnosti na takav način izvještavanja reagirati.

BNTV

Krajnje uzdržan način izvještavanja o izbornom porazu kandidata opozicije Jelene Trivić i Mirka Šarovića, gdje je fokus stavljen tek na primjere izbornih nepravilnosti, bez ulaženja u suštinu razloga njihovog poraza.

 

About The Author